Diyarbakır'da bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi 32 yıl aradan sonra bugün yeniden ibadete açıldı. Kilisenin çan kulesi, 1915 yılında, cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top atışı ile yıkılmıştı. Çan kulesindeki çanın birebir aynısı ise Rusya'da özel olarak yaptırıldı ve kilisenin çanı 97 yıl aradan sonra ilk kez çaldı.


"AYİNDE 'DİNLER ARASI BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN' DUA EDİLDİ"

Ermeni cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi olan ve geçmişte metropolitlik olarak kullanılan Diyarbakır'daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ndeki ilk ayini Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan yönetti. Ateşyan'nın yönettiği ayinde 'Dinler arası barış ve kardeşlik' için dualar edildi.

97 YIL ARADAN SONRA İLK ÇAN SESİ

Kilise 2.5 yıl süren onarım ve restorasyon çalışmasının ardından 32 yıl sonra bugün törenle ibadete açıldı. Surp GiragosKüçük Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından 2010 yılında başlatılan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin de 1 milyon TL katkı verdiği restorasyon çalışmasında, büyük kilise binası tamamlanıp daha önce açılışı yapılırken, 97 yıl aradan sonra ilk kez bugün kilisede açılış töreni ve ayin için çan çaldı.

KİLİSENİN KISA TARİHİ

Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi 1376 yılında yapıldı. Tarihi Sur İlçesi'nde Ermenilerin yoğun yaşadığı Fatihpaşa Mahallesi'ndeki kilise, 27 Mayıs 1915 tarihindeki Tehcir Kanunu'na kadar Ermeniler tarafından kullanıldı. Kilesinin çan kulesi ise cami minarelerinden yüksek olduğu için 1915 yılında top atışları ile yıkıldı.

I. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının karargahı olan kilise, daha sonra ise Sümerbank'ın pamuk deposu olarak kullanıldı. 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, özellikle 1980 yılından sonra Ermenilerin çeşitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi.

ONARIMI SURP GİRAGOS ERMENİ KİLİSESİ VAKFI VE DİYARBAKIR BB TARAFINDAN YAPILDI

Cemaati olmadığı için ayin yapılmayan ve zaman zaman hırsızlık olaylarının yaşandığı kilise, bakımsızlık nedeniyle bazı yerleri çöktü ve kullanılamaz hale geldi. 1990'lı yılların sonlarında tamamen harabeye dönen kilise, Surp Giragos Küçük Ermeni Kilisesi Vakfı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldı.