Uygar Gültekin / Agos

Hrant Dink cinayeti davası hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin verdiği bozma kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden dosyayı incelemeye aldı. Mahkemenin beraat kararı verdiği Erhan Tuncel hakkında ise, yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme’nin Yargıtay kararına uyup uymama konusundaki tavrı bir sonraki duruşmada belli olacak.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanan duruşmaya tutuklu sanıklardan Yasin Hayal, tutuksuz sanıklarından Hacı Salihoğlu katıldı. Hrant Dink ailesinin katılmadığı duruşmada Fethiye Çetin, Hakan Bakırcıoğlu, İsmail Cem Halavurt, Bahri Belen’in aralarında bulunduğu müdahil avukatları ile sanık avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın verdiği bozma kararına karşı tarafların taleplerini aldı. Tutuklu sanık Yasin Hayal, bozma kararını kabul etmedi. Tutuksuz sanık Salih Hacisalihoğlu ise bozma kararına uyulmasını istedi. Sanık avukatları ise mahkemenin kararında direnmesini istedi.

‘ARKALARINDA ÖRGÜT VAR Kİ TEHDİT EDİYORLAR’

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Yargıtay’ın verdiği bozma kararına uyulmasını istedi. Belen, Dink cinayetine giden sürece dikkat çekti. Yasin Hayal’in tutuklandıktan sonra Orhan Pamuk’u tehdit ettiğini hatırlatan Belen, “Bir avuç Trabzonlu değil arkalarında örgüt var ki tehdit ediyorlar” dedi.

Belen, örgütün Yargıtay’ın gördüğü gibi bir çek-senet örgütü olmadığını söyleyerek kamu görevlilerini işaret etti. Belen, “Trabzon Jandarması ile ilgili davalar açıldı. Dosyaların birleştirilmesini istedik ama bu taleplerimiz reddedildi. AHİM kamu görevlileri ile ilgili etkin soruşturma yapılmadığını saptadı. Yeniden suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.

Avukat Fethiye Çetin ise, Dink ailesinin duruşmalara katılmama kararını mahkemede açıkladı. Çetin, “Sanık sandalyesine bakınca neden bu noktaya geldiğimizi görüyorsunuz. Örgütün diğer bağlantılarını ortaya çıkartmak için yola çıkmıştık” dedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Hrant Dink’in Türklüğü aşağılamak suçundan aldığı cezayı onaylayan daire olduğunu hatırlatan Çetin, “Hrant Dink bir planın parçası olarak öldürüldü. Plan, Dink’in suç olmayan cümlesinden onu mahkûm ettirmek ve tescilli Türk düşmanı ilan etmekti. Dink, ‘Bu benim’ idamımdır diyordu. Hayal de Dink’i cezalandırmak istediğini söyledi. Bu itiraf Yargıtay kararının nasıl kullanıldığını gösteriyor” diye konuştu.

Mahkeme savcısı, Yargıtay’ın verdiği bozma kararına uyulmasını Yargıtay’ın bozma kararında bahsettiği hususlarının yerine getirilmesini istedi. Savcı ayrıca Erhan Tuncel’in suç vasfının aleyhine değiştiğini, duruşmaya katılmamasının da dikkate alınarak hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep etti.

Savcının yakalama talebinden sonra söz alan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, Tuncel’in rahatsız olduğunu belirten bir rapor ve adres bilgilerinin olduğu dosyayı mahkemeye sundu.

Soruklu, “Sanıkları merkeze alan bir örgüt yok. Ancak sanıklar dışında başka dava dosyalarındaki delillerle ortaya çıkan geniş ve kapsamlı bir örgüt vardır. Müvekkilim mağdurdur. Yargıtay’ın bozma kararının kabul edilmesi halen cinayetle ilgili açık olan soruşturma dosyasının çıkmaza sokacaktır” diye konuştu.

Mahkeme Erhan Tuncel’e yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme bütün sanıkların beyanlarının alınmasından sonra bozma ile ilgili kararını açıklayacak. Duruşma 3 Aralık 2013 tarihine ertelendi.