AYSUN YAZICI / Taraf

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı’na mektup gönderen Tuncel, “İlk duruşmada tahliye edilmezsem, cinayeti Ergenekon üstü bir yapının işlediğini söylerim” dedi

Agos’un eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın “Büyük abi” lakaplı sanığı Erhan Tuncel, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’e “tehdit içerikli” bir mektup gönderdi. Eski ifadelerinde Hrant Dink cinayetinden dolayı jandarmayı suçlayan Erhan Tuncel, son duruşmalarda ise dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek liderliğindeki çetenin suikasttan sorumlu olduğunu iddia etmişti.

Tuncel’in Engin Dinç’e yazdığı mektuba Taraf ulaştı. Mektubunda “Ağabeyliğin ölçüsü” olarak hitap ettiği Dinç’ten bir sonraki duruşmada tahliye, Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı onayı, maddi manevi tatmin istedi. Tuncel aksi halde, cinayetin Ergenekon üstü bir yapı tarafından işlendiği yönündeki ifadelerine devam edeceğinin altını çizdi.

GARDAŞLIĞIMI YAPAYIM

“Sayın Engin Dinç” diye başlayan ve “Büyük abi Erhan Tuncel” diye sonlanan mektubun ilk cümlesi oldukça ilginç. Mektuba, “Sadece bir sefer ağabeyliğini yap, ben her zamanki gibi gardaşlığımı yapayım” diye başlayan Tuncel, “Aksi halde, süreci hem savcılık, hem AİHM, hem de mahkeme bundan sonra bu suikastın dâhil edileceği tüm soruşturmalarda; Devletin güvenlik bürokrasisine uzanmış, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu, AİHM kararı, Başbakanlık raporunu işlevsiz kılan Yargıtay, özel yetkili mahkeme, savcılıkta kendi lehlerine karar çıkarttıran, Dink’in katledilmesi sürecinde Trabzon yapısını oluşturan, Ergenekon operasyonlarını yaptıran bir üst yapı tarafından işlendiği şeklinde okuyacağım” ifadelerini kullanıyor.

AJANIN TECRÜBESİZLİĞİNDEN FAYDALANDILAR

Mektupta, Hrant Dink cinayeti planlanırken, Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç’e sitemde bulunan Tuncel, kendisini sürekli “ajan” olarak tanımlıyor. Dink cinayetinin arkasındaki örgütün de, “Bir ajanın tecrübesizliğinden” faydalandığını vurgulayan Tuncel, cinayeti işleyen yapının da “Ajan üzerinden gizlendiğini” savunuyor.

OLUŞUM GİZLENDİ

Tuncel mektupta şu ifadeleri kullanıyor: “Trabzon ayağından kastım; Emniyet İstihbarat’la diyalog halinde olan ajanın samimiyeti ve tecrübesizliğini kullanarak istihbarat taktikleriyle uyuşmayan talimat verip yönlendirilerek, bir ajan kamuoyu nezdinde bir suikastta varmış gibi gösteriliyor. Elemanlaştırılma süreci (Eleman ihtiyacı olmadığı halde) gönderilen F4 raporunun düşük kod ve ölüm ihbarı şeklinde gönderilmeyip, ajan kaynaklı gösterilerek Dink’e koruma verilmemesinin saklanması, hem de ajanı deşifre edip suçu üzerine yıkarak gerçek oluşumun ajanın arkasına gizlenmesi... Yapılan buluşmaların ajanın moralinin diri tutularak, ‘Cinayete engel olacağız’ izlenimi vererek, ajan tuzağa düşürülerek, grup üyelerinin ajanı tanıyıp cinayet işlendikten sonra hakkımda ifade vermeleri sağlanarak, oluşumun ajan üzerinden gizlenmesinin sağlanması, (...) F5 takip raporlarının yokluğu, telefon kayıtları ve kamera görüntülerinin emniyet istihbarata çekilerek oluşumun gizlenmesi amacıyla yok edilmesi... Bunların hepsinin örgütlü bir yapı içerisinde olduğu ve üstlerine ulaşılmaması için yapıldığı vs. vs. Daha bir dolu enflasyon. Malumunuz bunların hepsi iddiayı aşmış delil durumundadır. Neyse... Ağabeyliğin ölçüsü, bu duruşma tahliye, Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı onayı, maddi manevi tatmin edilme... Arada hiçbir aracı istemiyorum. Muhatap sadece benim. Söz yok icraat var. Resmi belgeli. Duruşmaya kadar haber bekliyorum. Sağlıcakla kalın ancak cinayetin aydınlatılması için elimden geleni yapacağım. Bu ülkenin menfaatine, ‘İhanet ettiğin hiç kimseye güvenme’ Dublörünüz- Erhan Tuncel (Büyük abi).”

Mektup, Tuncel’in bağlı bulunduğu cezaevi tarafından Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi. Emniyet Genel Müdürlüğü de mektubu, ana davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mektup dava dosyasına girdi.

TUNCEL’İ HABER ELEMANI YAPTI İDDİASI

Hrant Dink cinayeti döneminde, Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç, ismi çok tartışılmasına rağmen daha sonra İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na terfi ettirilmişti. Dinç’in, McDonalds’a yönelik bombalı saldırıya karışan Erhan Tuncel’i ajanlaştırdığı ve Yasin Hayal’e ait kanlı pantolonu sümen altı ettiği iddia ediliyordu.

Dinç daha sonra bu suçlardan beraat etti. Dink cinayetiyle ilgili üstlerine bilgi verdiğini savunan Dinç’in ismi ayrıca, kamu görevlileriyle ilgili soruşturmada geçiyor.

“AÇIK BİR ŞEKİLDE TEHDİT EDİYOR”

Taraf yazarı Emre Uslu, Erhan Tuncel’in Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’e yazdığı mektubun cinayete ilişkin tartışılan bir konuyu açıklığa kavuşturduğunu söyledi. Tuncel’in bu mektupla Dinç’i açık bir şekilde tehdit ettiğini söyleyen Uslu şu ifadeleri kullandı: “Engin Dinç, o dönem Trabzon istihbaratının en yetkili ismi ve Erhan Tuncel’i kullanan kişiydi. Erhan Tuncel bu mektupla, Dinç’i çok net bir şekilde tehdit ediyor. Tuncel Dinç’i tehdit ederken, bunun boş bir tehdit olmadığını göstermek için de, bir kişiye yönelik eylem ya da ölüm ihbarını konu alan F4 raporunu dayanak gösteriyor. Bu güne kadar bu raporun içeriği tartışılıyordu. Tuncel mektupta Dinç’e, Hrant Dink’e yönelik olarak işlenilecek cinayetin kategorisini ‘Sen düşürdün’ diyor. Dolayısıyla, o meşhur ve tartışılan F4 raporunun ‘gizlendi mi’, ‘Dink’e yönelik cinayeti polis görmezden mi geldi’ gibi tartışmalara bir açıklık getiriyor. Tuncel çok açık bir şekilde F4 raporundaki cinayet ihbarının değerinin düşürülmesiyle ilgili sorumluluğun Dinç’e ait olduğunu ima ediyor. Ondan sonra da ‘Beni kurtarmazsan bütün bunları açıklarım, bunlar belgeli konulardır’ diye Engin Dinç’ten yardım istiyor. Nedim Şener, Hrant Dink’in öldürüleceği ihbarını içeren F4 raporuyla ilgili o dönem Ankara’da görev yapan istihbaratçılar Ramazan Akyürek ile Ali Fuat Yılmazer’i suçluyordu. Bu mektupta Tuncel, F4 raporundaki cinayet ihbarının derecesinin düşürülmesini Engin Dinç’e bağlayarak, Nedim Şener’in bu iddiasını da çürütüyor.”