Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni avukat Eren Keskin, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin, gazetenin kapatılma kararının ardından hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

Basın Savcısı Umut Tepe tarafından ifadesi alınan Eren Keskin, "örgüt propagandası yapmak" ve "devlet birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçlamalarıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Keskin savcılık sorgusunda, insan hakları savunucusu olduğunu, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ TUTANAKTAN ÇIKARILDI

Eren Keskin, tutanaklara kendi ağzından “terör örgütü” yazılmasına da itiraz etti. Keskin’in, “Bütün silahlı örgütler insan hakları literatüründe ‘silahlı şiddet örgütü’ olarak tanımlanmaktadır. Bu tavır kesinlikle örgütleri meşru göstermek anlamına gelmez. IŞİD, El Kaide, FETÖ vb örgütler için biz insan hakları savunucuları kesinlikle terör örgütü ifadesi kullanmayız. Silahlı şiddet örgütü deriz” sözleri tutanağa geçirildi.

‘FAİLLERİN BULUNMASI İÇİN GENEL YAYIN YÖNETMENİ OLDUM’

Avukat Eren Keskin adliyedeki sorgusunda şu ifadeyi verdi: “Benim genel yayın yönetmeni olmam tamamıyla semboliktir. Bu gazetenin birçok yönetici ve yazarı faili meçhul cinayetlerle katledilmiştir. Musa Anter Ferhat Tepe ve Hüseyin Deniz gibi. Ben bu cinayetler dolayısıyla destek amaçlı genel yayın yönetmeni oldum.

Faili meçhul cinayetlerle ilgili daha önce dönemin başbakanı şimdi Cumhurbaşkanı görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda cumartesi anneleri ve İnsan Hakları Derneği’nce bir toplantı yaptık. Ben de İnsan Hakları Derneği yöneticisi olarak bu toplantıya katılmıştım. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir daha faili cinayetler olmayacak, tüm failleri yakalayacağız şeklinde ifadelerde bulunulmuştur.

Benim bu gazetenin yayın politikasını belirlemek gibi bir etkinliğim ve yetkinliğim yoktur. Ben aktif olarak avukatlık mesleğini de icra etmekteyim, bu gazetede çok fazla mesai harcamam da bu sebeple mümkün değildir. Ben gazetede genel de insan hakları ve kadına karşı şiddete ilişkin yazılar yazmaktayım. Benim PKK – KCK örgütünün dağ kadrosundaki yöneticilerinin bu gazetede yazılar yazdığından haberim yoktur. Hakkımdaki suçları kabul etmiyorum.”

‘AİHM KARARI HATIRLATILDI’

Eren Keskin’in avukatlarından Özcan Kılıç, Basın Kanunu’nun 11’inci maddesini hatırlatarak, müvekkilinin cezai ve hukuki sorumluluğu bulunmadığını dile getirdi. Varsa, yakalama ya da gözaltı kararlarının derhal kaldırılmasını istedi ve kovuşturmaya yer olmadığına hükmedilmesini talep etti.

Avukat Zeynep Ceren Boztoprak, müvekilli için “Müvekkilim hayatı boyunca faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için mücadele etmiştir. Herhangi bir örgütle ilgisi yoktur. Yürütülen soruşturma kapsamında müvekkile ilgili isnat edilen suçlamalar, hak savunulmasını engellemektedir” dedi.

Avukat Levent Pişkin ise AİHM’de Türkiye’nin Özgür Gündem davasında mahkum olduğunu hatırlattı.