İnsan Hakları Derneği (İHD) merkez yönetim kurulu üyesi ve Özgür Gündem gazetesinin eş genel yayın yönetmeni avukat Eren Keskin’in, “yurtdışına çıkmamak suretiyle” adli kontrol altına alınmasına İnsan Hakları kuruluşları tepki gösterdi.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un konuya ilişkin olarak yayımladığı açıklamanın ardından, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İHD İstanbul Şubesi bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Eren Keskin’le dayanışma kampanyası başlattı.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan avukat Eren Keskin ise, 1 Ocak 2016’dan bu yana Özgür Gündem gazetesi hakkında 47 ayrı soruşturma başlatıldığını belirterek, son dönemde ifade ve basın özgürlüğüne yönelik olarak uygulanan baskılara dikkat çekti.

DİHA’nın haberine göre, 1990’lı yıllarda Özgür Gündem gazetesinin dağıtımcısından, muhabirlerine dek birçok çalışanının sokak ortasında devlet güçlerince katledildiğini hatırlatan Eren Keskin, “Özgür Gündem benim için Ape Musa’dır, Vedat Aydın’dır, Ferhat Tepe’dir” dedi.  

Özgür Gündem’in Kürt illerinde şu an yaşanan gerçekleri birebir sayfalarına taşıyan tek gazete olduğunu ve bu sebeple hedef seçildiğini vurgulayan Keskin şöyle konuştu: “1990’larda da benzer baskılara maruz kaldı fakat hiç bu kadar kolay tutuklama kararı verilen bir süreç yaşamadım. Bu sürecin hükümet nezdinde 90’lardan farkı ise, Suriye’de şu anda Kürt hareketinin diğer güçler nezdinde meşruiyet kazanması ve Kürtlerin çeşitli parçalarda hak kazanmalarıdır.”

Bu konuda hükümet yanlısı medya organlarına tepki gösteren Keskin, “Yalakalık üzerinden siyaset geliştiriyorlar, fakat eminim onlar gidecek, biz kalacağız” dedi.

EREN KESKİN’LE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

İHD İstanbul Şubesi’nin Eren Keskin’le dayanışma amacıyla başlattığı kampanyaya ilişkin bugün düzenlediği toplantıya, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TİHV temsilcileri de katılarak destek verdi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İnsan haklarının ve onun ayrılmaz unsuru olan ifade özgürlüğü mücadelesinin sembol isimlerinden avukat Eren Keskin, 30 yıldır iktidarda kim olursa olsun, hedef haline getirilmiş bir isimdir. Eren Keskin şimdi, eş genel yayın yönetmenliğini yaptığı Özgür Gündem gazetesiyle birlikte, devletin hukuksuzluğu şiar edinmiş görünen adalet teşkilatının keyfi uygulamalarının hedefi olmuştur.

Özgür Gündem gazetesinin bütün yazarları da aynı şekilde, hukuka aykırı bir şekilde, hapis tehdidiyle karşı karşıyadır. Gazetenin çalışanlarının sarı basın kartları yine hukuka hiçbir şekilde uymayan bir idari işlemle iptal edilmiştir. Hem Eren Keskin’e hem de gazeteye yönelik baskılar, sadece Eren Keskin’i ve Özgür Gündem yazar ve çalışanlarını hedef almamakta, ifade özgürlüğünün yok edilmesi girişimi anlamına da gelmektedir.

12 Eylül darbesinden sonraki dönemde insan hak ve özgürlüklerini korumak ve geliştirmek için verilen mücadelelerde adeta iğneyle kuyu kazılarak, binbir emek ve ağır bedellerle elde edilen kazanımların hızla yok edildiği bir süreçte, bütün bu dönemin sembol ismi Eren Keskin ve arkadaşlarının yalnız kalması, hava ve su kadar önemli olan hak ve özgürlüklerin hızla yok edilmesinden başka sonuç doğurmaz.

Eren Keskin, İstanbul İHD’nin bir üyesi, başkanlık dahil her kademede görev yapmış bir isimdir. İHD Genel Merkez yöneticilerindendir. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucularındandır. Eren Keskin, Kürt halkının hak mücadelesinde, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıklara karşı mücadelede ve genel olarak da demokratikleşme mücadelesinde sembolleşmiş bir isimdir.

Biz İstanbul İHD olarak Eren Keskin’i hiçbir koşulda yalnız bırakmayacağımızı duyuruyoruz. İnsan hakları ve demokrasi arayışı içinde olan herkesi de Eren Keskin’le ve Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmaya çağırıyoruz. Eren Keskin hakkında verilen yurtdışına çıkma yasağı, soruşturmanın tamamı gibi, hukuka aykırıdır.

Eren Keskin ve arkadaşları hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların durdurulmasını talep ediyoruz. Yargı mensuplarını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri’ne uygun davranmaya ve devletin diğer kurumlarının ihlal girişimlerine karşı koymaya çağırıyoruz.”