Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Nisan'da 171. kuruluş yıldönümünü kutlayan Polis Teşkilatı’nın mensuplarına yönelik konuşmasında “Onların malum STK’ları bir araya gelmişler, raporlar yayınlamışlar. Bir defa bu raporları yayınlayanların ayrıca üzerine gidilmesi lazım. Sen neyin raporunu yayınlıyorsun?” demişti. 

Bu konuşmanın ardından Erdoğan’ın hedefindeki sivil toplum kurumunun (STK) hangisi olduğu soru işaretini korurken Nokta Dergisi’nden Müjgan Halis bu kurumun Mazlum-Der'in olduğunu savundu.

Müjgan Halis’in Nokta Dergisi’nde yayımlanan “Mazlum-Der'i biat ettirme operasyonu” başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Bardağın taştığı damla ise, derneğin geçtiğimiz günlerde hazırladığı Cizre Raporu oldu. Rapor açıklandı ve bardak taştı. Mazlum-Der’e bağlı Çatışma ve İzleme Grubu 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 arasında sokağa çıkma yasağının uygulandığı Şırnak’ın Cizre ilçesine gitmiş ve tabiri caizse ‘kıyamet kopartan’ bir rapor hazırlamıştı. Rapordaki en dikkat çekici veri; 203 insanın hayatını kaybettiği, ancak bu rakamın tespit edilecek isimlerle 266’ya kadar yükselebileceğiydi. Sokağa çıkma yasaklarının başladığı ve ülkenin bir bölümünde adeta adı konmamış bir iç savaşın yaşandığı çok net ifadelerle belirtiliyordu.

“52 sayfalık raporda; kaymakamlıktan HÜDA-Par ilçe teşkilatına, AKP Cizre örgütünden mahalle muhtarlarına, yasak sürecinde hayatını kaybedenlerin ailelerinden milletvekillerine kadar çok sayıda kişi ve kesimin görüşü yer alıyordu. Üstelik olabildiğince tarafsız bir dille yazılmıştı. Çünkü gerek yasak öncesi Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’nin (YDG-H) eylemleri, gerekse de yasak sonrası Yekineyan Parastinan Sivilan’ın (Sivil Savunma Birlikleri – YPS) eylemlerine yönelik eleştiriler de net bir şekilde ortaya konuyordu. Ancak bütün tarafsızlığına rağmen raporun söylediği tek ve en önemli şey şuydu: Kral çıplak.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.