Darbe girişimine ilişkin dava kapsamında ifade veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski başyveri kurmay albay Ali Yazıcı, darbe girişimini bir ay önceden dile getirenler olduğunu söyledi.

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusü’ndeki Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan ‘çatı davası’nda darbe girişimini üstlenen ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin üyesi olduğu iddia edilen 38 sanığın da aralarında bulunduğu toplam 221 sanık hakim karşısında.

Diken.com.tr’nin haberine göre,  duruşmada savunma yapan Yazıcı, 5 Temmuz 2016’ya kadar Erdoğan’ın yanından hiç ayrılmadığını belirterek, “Darbe girişimi öncesi Ramazan Bayramı nedeniyle cumhurbaşkanımız iki günlük izne ayrıldı ve benimde ayrılabileceğimi söyledi. 9 Temmuzda da bir haftalık izne çıkarak Tokat’ta gittim. 14 Temmuzda Ankara’ya döndüm. Ankara’da kendi lojmanında kaldım” dedi.

YARBAY, BANA ‘KOMUTANIM ÇİĞLİ’YE GİDELİM’ DEDİ

15 Temmuz saat 17.00’de Erdoğan’ın Antalya programına katılmak için yola çıktığını söyleyen Yazıcı, adının Emin olduğunu söyleyen bir yarbayın da kendisiyle geldiğini ve Afyon’da mola verdikleri esnada Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fahri Kasırga’nın kendisini arayarak “Bir şeyler oluyor bilgin var mı” dediğini belirtti.

Yazıcı, o esnada yaşananları şöyle anlattı: “Ben araştırıp döneceğimi söyledim. Bu sırada bazı telefon görüşmeleri yaptım. Antalya’daki protokol müdürü beni arayıp programın iptal edildiğini söylemesi üzerine gitmekten vazgeçip İzmir’e doğru yola çıktım. Arabadaki Emin Yarbay’a isterse inebileceğini söyledim. Ancak bana ‘Komutanım Çiğli’ye gidelim’ dedi. Çiğli’de televizyonda iki saat olayları takip ettik. Oradan misafirhaneye geçtim ertesi sabah Ankara ya döndüm. 16’sında Ankara’ya döndüm ve 17’sinde gözaltına alındım.”

‘BENİ BİZZAT CUMHURBAŞKANI SEÇTİ’

Yazıcı, yaver seçilmesinde kimin etkili olduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Beni cumhurbaşkanı bizzat kendisi seçti. Hakkımda 3-4 ay araştırma yapmış. İlçe Ak parti ve muhtarlığa sordurmuş. MİT’ten bilgi istemiş. Benim bunlarla bir alakam olsaydı beni seçtirmezdi. Cumhurbaşkanına suikast suçlamasıyla yargılanıyorum. Her zaman yanında imkan varken yapmıyorum, Cumhurbaşkanımızdan ayrılınca suikast yapacağım söyleniyor. Bu akla yatkın değil.”

‘DARBEYİ 15 TEMMUZ’DA ÖĞRENDİM’

Yazıcı, hakkında gazetelerde çıkan Cumhurbaşkanlığı uçağında yaptığı iddia edilen ’darbe’ esprisi ile ilgili soruya, "Bu espriyi ben değil Cumhurbaşkanı danışmanları yapıyordu. Darbe olduğunu ben 15 Temmuz’da öğrendim ama darbe bir ay öncesinden dillendiriliyordu" dedi. Yazıcı, "Danışmanlar mı dillendiriyordu" sorusuna ise "Bu soruya cevap vermek istemiyorum" dedi.

27 Temmuz 2015 tarihinden bu yana Erdoğan’ın başyaverliği görevini sürdüren Ali Yazıcı AA tarafından paylaşılan savcılık ifadesinde, Gülen Cemaati’yle bağının olmadığını, “Benim için Fethullah Gülen terör örgütü lideridir” sözleriyle savunurken, darbe girişimi esnasında Marmaris’te bulunan Erdoğan’ın yanına gitmemekten pişman olduğunu söylemişti.