Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin genel sekreteri Thorbjorn Jagland, Gezi Parkı eylemlerine polisin aşırı sert müdahalesi hakkında Başbakan Erdoğan'la özel bir görüşme yapmak üzere 25 Haziran Salı günü Ankara'ya geliyor.

Edinilen bilgiye göre Jagland'ın, salı günü Erdoğan dışında bazı bakanlarla da görüşmesi gündemde.

Jagland'ın görüşmelerde Gezi Parkı eylemlerine polisin aşırı sert müdahalesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM içtihadına uygun olmadığına dair Avrupa Konseyi'ne ulaşan 'endişeleri' gündeme getireceği belirtiliyor.

Gezi Parkı eylemlerinin ilk günlerinde diğer uluslararası kuruluşlara oranla sessiz kalmayı yeğleyen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, 16 Haziran günü yazılı bir bildiri yayımlamış ve Türk hükümetine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini hatırlatmıştı.

Aynı gün Türkiye Barolar Birliği de Jagland'dan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 52'inci maddesinden kaynaklanan yetkisini kullanıp, Gezi Parkı eylemleri sırasında güvenlik güçlerinin sözleşmenin "kötü ve insanlık dışı muamele", "emniyet hakkı", "ifade özgürlüğü" ve "toplantı özgürlüğü"yle ilgili maddelerine uyumlu davranıp davranmadıkları konusunda Türk hükümetinden bilgi talep etmesini istemişti. Sözleşmenin 52'inci maddesi Avrupa Konseyi genel sekreterleri tarafından olağanüstü nadir başvurulan bir prosedür olarak biliniyor.

Jagland, 21 Haziran'da bir Malta gazetesine verdiği demeçte ise Gezi Parkı eylemlerine karşı polisin aşırı sert müdahalesinin "Avrupa standartlarıyla uyuşmadığını" söylemiş ve Başbakan Erdoğan için "Büyük güce sahipseniz dikkali olmalısınız" uyarısında bulunmuştu.

AKPM'DE DE GÜNDEM TÜRKİYE 

Jagland'ın beklenmedik Türkiye ziyaretinin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Strasbourg'daki genel kurul toplantıları haftasına denk gelmesi de ayrı bir öneme sahip. Jagland'ın Ankara'da olduğu saatlerde AKPM kulislerinde de Gezi Parkı eylemleri konuşuluyor olacak.

AKPM başkanlık divanı Gezi Parkı eylemleri konusunda hafta içinde Strasbourg'da özel bir genel kurul oturumu düzenlenmesi konusunu 24 Haziran pazartesi sabahı karara bağlayacak. Konunun acil gündem maddeleri kapsamında gündeme alınması halinde oturum 27 Haziran perşembe günü düzenlenecek. Oturum sonunda bir de karar tasarısı oylanacak.

Öte yandan Gezi Parkı eylemleri AKPM'nin siyasi denetim komisyonunun salı günü düzenleyeceği özel bir toplantıda da ele alınacak. Oturumlara AKPM üyesi 7'si AKP, 3'ü CHP, 1'i MHP, 1'i de BDP'li olmak üzere 12 Türk parlamenter de katılacak.

Gezi Parkı eylemlerinin Avrupa Konseyi cephesinde bu denli yankı uyandırması, gerek Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olması gerekse Avrupa Konseyi'nin Avrupa genelinde demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin gerçek adresi olması bakımından Türk hükümeti için "kritik bir uyarı" olarak tanımlanıyor. (ntvmsnbc)