Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce yıkılacağını ve yeni binanın da projesinin hazır olduğunu söylediği İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkımına ilişkin ilk adım atıldı. 

ARAZİ 2 YILLIĞINA KÜLTÜR BAKANLIĞI'NIN 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçen ay aldığı kararla, mülkiyetinde bulunan AKM’yi çevreleyen dört parselden oluşan 20 bin metrekarelik araziyi iki yıl süreyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bedelsiz olarak tahsis etti. Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, parseller imar planında ‘park ve yaya yolu’ olarak işaretlenmiş durumda. Mülkiyeti 1940’lı yıllardan beri İBB’ye ait olan parseller günümüzde otopark olarak kullanılıyor.

Belediye yetkilileri, hukuk komisyonu üyelerine söz konusu tahsisin ‘inşaat işlemleri sırasında gerekli olacağı’ için yapıldığını açıkladı. Yıkım işlemi, bakanlık tarafından yaptırılacak. AKM’nin yerine yapılacak yeni opera binasının iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

ERDOĞAN 'PROJE HAZIR' DEMİŞTİ 

Yıllardır işlevsiz bırakılmasıyla gündemde olan ve 9 yıldır kullanılamayan Cumhuriyet dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden olan AKM için Erdoğan, geçen ay Tarabya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ndeki verdiği ‘sanatçı iftarı’nda AKM’nin yıkılacağını, yeni binanın projesinin hazır olduğunu söylemişti.