Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunan Prof.Dr. Hayrettin Ökçesiz için görev yaptığı Aydın Üniversitesi Rektörlüğü, 'yetkili olmadığı halde basına bilgi veya demeç vermekten' kınama cezası verdi. Daha sonra da iş akdini feshettiği Prof.Dr. Ökçesiz hakkında 100 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Prof.Dr. Hayrettin Ökçesiz, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yaptığı dönemde, Yüksek Seçim Kurulu'nun cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklamasına rağmen, Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerine devam ettiği gerekçesiyle Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Sivil itaatsizlik konusunda çalışması bulunan Prof.Dr. Ökçesiz'in suç duyurusu basında yer aldı. Bunun üzerine çalıştığı üniversite, 'yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermekten' Prof. Dr. Ökçesiz hakkında soruşturma başlattı.

ÖNCE DERSLERDEN EL ÇEKTİRİLDİ, SONRA İŞ AKDİ FESHEDİLDİ

O soruşturma sonuçlanmadan Prof. Dr. Ökçesiz, lisans düzeyinde 2'şer saatlik Hukuk Felsefesi, Hukuk Sosyolojisi ve Hukuk Metodolojisi dersleriyle birlikte yüksek lisans ve doktora programlarında 3'er saatlik Hukuk Devleti Felsefesi derslerinden el çektirildi.

Kendisine eğitim yılı için yeni ders görevlendirilmesi yapılmadı. Yaptığı suç duyurusu hakkında açıklama yapmaktan da kınama cezası alan Prof. Dr. Ökçesiz'e, öğrencilere yüksek not verdiği iddiasıyla bir soruşturma daha açıldı ve sonuçta Aydın Üniversitesi Prof. Dr. Ökçesiz'le iş akdini fesih etti.

ÜNİVERSİTE'NİN İTİBARINI ZEDELEMİŞ

Üniversite, Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz hakkında bu kez de 100 bin TL manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde Prof.Dr. Ökçesiz'in, işverene zarar vermeme yükümlülüğünü içeren 'sadakat borcu'na aykırı davrandığı iddia edildi, "Kendisi defaten uyarılmış, hakkında disiplin soruşturması başlatılmış olmasına rağmen bu davranışlara devam etmiştir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, Prof. Dr. Ökçesiz'in Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yaptığı suç duyurusu sonrası basına yaptığı açıklamalar nedeniyle verilen kınama cezası üzerine açıklamalar yapmaya devam ettiği, üniversite hakkında mesnetsiz iddialarda bulunarak haysiyet ve onurunu rencide ettiği, kurumsal itibarını zedelediği, küçük düşürdüğü savunuldu.

'AMAÇ, AÇTIĞIMIZ DAVALARIN ÖNÜNÜ KESMEK'

Prof. Dr. Ökçesiz'in avukatı Cemal Polat, "Üniversite Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz üzerinde başlattığı mobbing sürecine bu davayla yeni bir halka ekledi. Dava dilekçesine eklenen haber metinlerinde, üniversiteye yönelik haksız bir fiil yok.

Prof. Dr. Ökçesiz'e verilen disiplin cezalarına karşı, iş akdinin feshine karşı davalar açmıştık. Bu dava onların önünü kesmek amacıyla açılmış" diye konuştu. Avukat Polat, tazminat davasının Antalya 4'üncü İş Mahkemesi'nde yakın bir zamanda görülmeye başlanacağını sözlerine ekledi. (haber3)