Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a armağan edildiği öne sürülen ve 17- 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının tape kayıtlarına da yansıyan Urla Zeytineli köyü Hacılar Koyu’ndaki villalara ilişkin yapılan sit değişikliğiyle ilgili bugün bölgede yeniden bilirkişi incelemesi yapılacak.

Ancak İzmir Valiliği’nin mahkemeye yazı göndererek koya gözlemci girişlerinin yasaklanmasını istediği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da mahkemenin belirlediği yeni bilirkişilere itiraz ettiği öğrenildi. Hacılar Koyu’ndaki kaçak ve ruhsatsız villaların olduğu 20 dekarlık alan İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca 28 Kasım 2013’te “Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlenmişti.

Emre Döker'in Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberine göre, bilirkişi heyetinin raporunun ardından yapılan bu değişiklikle, bölgenin sit derecesi 1’den 3’e düşürülmüştü. Savcılık izniyle yapılan yasal dinlemelerde söz konusu bilirkişi heyetine 130 bin lira rüşvet verildiği vurgulanmıştı. Bunun üzerine eski İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Konseyi’yle çevre örgütleri, değişikliğin iptali istemiyle dava açtılar.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bugünkü bilirkişi incelemesi öncesi mahkemeye, yönetim kurulu üyelerinden Ali Arabacı’yla uzman bir ismin “gözlemci” statüsünde yer alması için başvurdu. 3 Mart’ta yapılan bu başvurunun ardından Bakanlığın hem bu isimlere, hem de incelemeyi yapacak bilirkişi heyetine itiraz ettiği ortaya çıktı. İzmir Vali Yardımcısı Akif Kahya imzalı ve “çok acele” ifadeli 17 Mart tarihli yazıda, “Davalara müdahil olmayan üçüncü kişilerin, yapılacak olan keşif ve bilirkişi incelemeleri esnasında davaya konu alana girişlerinin engellenmesi hususunda gereğini arz ederim” denildi.

DOKUNAN YANIYOR 

Sit derece değişikliğine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava açan avukatlardan Şehrazat Mercan, İzmir Valiliği’nin bu davada taraf olmadığını anımsatarak “İzmir Valiliği, mahkemeye yazı göndererek dosyaya taraf, müdahil olmayan kimsenin araziye alınmamasını istiyor. Mahkeme kendisi ne yapacağını bilmiyor mu? Valilik neden yazı yazıyor? Mahkeme kararını verdi ve bize bildirdi. Adeta bu koy sır gibi saklanmak isteniyor” dedi. Eski İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci de haklarında yıkım kararı olan kaçak yapıların kurtarılmak istendiğini anımsattı. Bu villalara “dokunanların yandığını” vur