Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin her ayın 12'sinde yaptığı "Darbeciler Yargılansın" eylemine, 12 Eylül döneminde işkence gören Ergün Gündoğdu'nun açıklamaları damga vurdu. Yaşadığı işkenceleri anlatan Gündoğdu, "Yaşadıklarımızın bedelini istiyoruz. Adalet istiyoruz" dedi.

İZMİR- Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Örgütü, her ayın 12'sinde yaptığı darbeciler yargılansın eylemine bu ay da devam etti. Kemeraltı girişinde bir araya gelen EDP üyeleri, valilik binasının kullanılmayan kapısının girişinde işkence görenlerin fotoğraflarıyla işkenceyi simgeleyen heykellerden oluşan mini sergi açtı.

Eylemde ilk olarak, 12 Eylül döneminde Artvin Borçka'da yoğun işkenceler gören Ergün Gündoğdu konuştu. Yaşadığı işkenceleri anlatan Gündoğdu, şunları söyledi: "Böbreğimi işkencede kaybettim. Omuriliklerimde sorun da onun eseri. İşsiz kaldım, inşaatlarda yattım. Kum çuvalı ile darp ettiler, beton soğuk zemine yatırdılar, buz yedirdiler, elektrik şokuyla bayılttılar, suda boğma girişiminde bulundular. Arkadaşlarımın çığlıklarını dinlettiler, Borçka Jandarma Karakolu'nda bacaklarımdan dut ağacına asılıp dövüldüm. Fareli pis hücrelere attılar. Arkadaşım Enver Karagöz, boğazına kaynar su dökmek işkencesi sonucunda gırtlak kanserinden öldü. Arkadaşımın ayağı matkapla delindi. İşkence gören, öldürülen sakat kalan arkadaşlarımızın, kaybedilen kuşağımızın bedelini istiyoruz."

'BLOK YENİ ANAYASA İÇİN UMUT OLACAK'

12 Eylül mağduru Gündoğdu'nun ardından söz alan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun 2. bölge milletvekili adayı Erdal Avcı, hükümetin 12 Eylül karşısındaki tutumunu eleştirdi. Avcı, "Cuntacılar, onlara hizmet etmiş olan partiler, darbecilerin şefi Kenan Evren, rahatça dolaşıyorsa, bu siyasi iktidarın darbeler karşısındaki samimiyetini göstermeye yetiyor" dedi. Yeni bir anayasanın gerekli olduğunu belirten Avcı, "blok ve bileşenleri, demokratik bir anayasa yapma konusunda umut olacaktır" diye konuştu.

'SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATMALI'

EDP İl Başkanı Avukat Arif Ali Cangı da, 12 Eylül'ün yargılanmasının özgürlük, demokrasi ve adaletten yana herkesin derdi olması gerektiğini belirterek, "12 Eylül ile yüzleşmek, hesap sormak toplumsal duyarlılık ve kararlılıkla olacaktır" dedi. Darbeciler hakkında yaptıkları suç duyurularının takipçisi olduklarını söyleyen Cangı, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, toplumun adalet beklentisine yanıt vermesini, usul tartışmalarına boğmadan soruşturmayı hemen başlatmasını istiyoruz" diye konuştu.

ETHA