Hrant Dink Davası sanıklarından Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç, salı günü görülecek ilk duruşmaya “son günlerde terörle mücadeledeki yoğunluğunu” gerekçe göstererek katılmayacağını bildirdi.

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinde 26 kamu görevlisinin ihmaline ilişkin açılan dava, 19 Nisan’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlıyor.

Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, üç gün sürecek duruşmalara, sanıklar arasında yer alan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç’in katılmayacağı anlaşıldı.

Hakkında 25 yıla kadar hapis cezası istenen Dinç, avukatları Necdet Pakdil ve Samet Can Olgaç aracılığıyla dün mahkemeye gönderdiği mazeret dilekçesinde, “Son günlerde terörle mücadelede yoğunluk söz konusudur. Bu nedenle yapılacak olan duruşmada müvekkilin bulunması güçlük arz etmektedir” denildi.

NE OLMUŞTU?

Engin Dinç, 2007’de Hrant Dink cinayeti öncesinde Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapıyordu. Dinç, cinayetin olacağına ilişkin istihbaratı üstlerine ve İstanbul İl Emniyetine vermemekle suçlanıyor.

HDP İstanbul Vekili Paylan, Dinç'in neden görevden alınmadığını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sormuş, Bakan Ala "İhmal görseydik alırdık" cevabını vermişti.

Konuyla ilgili bianet’e konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, Dinç’in cinayeti amirlerine haber vermediği için sanık olduğunu belirterek şunları söylemişti:

“Dinç’in hem astları hem de üstleri tutuklu. Ancak sanki Engin Dinç birileri tarafından korunuyor. Dinç, bugün İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapıyor. Bu kabul edilemez. Dinç aklanana kadar görevden alınmalı.”