İşkencede katledilen Engin Çeber davasında, infaz koruma memurları hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis kararının gerekçesi açıklandı.

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde 28 Eylül 2008 tarihinde Yürüyüş Dergisi dağıtırken arkadaşları, Cihan Gün ve Aysu Baykal ile birlikte gözaltına alınan Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde işkence sonucu hayatını kaybetmesi ile ilgili açılan davada ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan infaz koruma memurlarının aldığı cezanın gerekçesi açıklandı.

Kararda, Adli Tıp Kurumu raporları ve görsel delillerin değerlendirilmesi sonucunda ölüm için gerekli şiddet eyleminin 4 Ekim ile 7 Ekim 2008 tarihleri arasında olduğuna kanaat getirildi.

Sanıklar, Apaydın ve Ergazi'nin Çeber'e 7 Ekim tarihinde 2 ile 6 dakika arasında işkence yaptığının belirtildiği kararda, "Ergazi ile Apaydın'ın eylemlerindeki süreklilik, maktulün baş ve boyun bölgesine vurmaları, duvar ve kapı demirlerine maktulün kafasını vurmaları değerlendirildiğinde sanıkların ağırlaştırılmış işkence ile maktulün ölümüne sebebiyet verdikleri kanaatine varılmıştır" denildi.

Diğer sanık, dönemin Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu'nun da işkenceyi gördüğü, görmediyse bile mesleki tecrübeleri ile fark etmiş olduğuna dikkat çekilen kararda, Karaosmanoğlu'nun işkencenin ardından, "Bundan sonra sayım vermeyenler bu şekilde cezalandırılacaktır" ifadelerini kullanmasına yer verildi.

Karaosmanoğlu hakkında verilen gerekçeli kararda ise, "İşkence suçuyla ölüme sebebiyet vermek suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmasına hükmedilmiştir" denildi.

Karar hakkında Yargıtay'ın bozma kararının ardından 1 Ekim 2012 tarihinde Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ikinci kez karara bağlanan davada, dönemin Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu ve infaz koruma memurları Sami Ergazi ve Selahattin Apaydın'a yeniden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Sanıkların iyi halini göz önüne alan mahkeme, cezayı müebbet hapse çevirdi.

Çeber'in avukatlarından Taylan Tanay ise, basına yansıyan gerekçeli kararı henüz alamadıklarını, yarın mahkemeye başvurmalarının ardından konu hakkında bir açıklama yapabileceklerini belirtti. (yuksekovahaber)