3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Ankara milletvekili Levent Gök, engellilerin yaşadığı sorunların saptanması, çözümü için etkin ve kalıcı önlemlerin alınması amacıyla İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu kurulmasını talep etti.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına sunulan teklifte, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unu yani yaklaşık 8.5 milyonunu engelliler oluşturuyor.

Teklifte farklı engel gruplarında bulunan vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik bugüne kadar etkin ve kalıcı önlemler alınmadığına dikkat çekilerek özellikle istihdam sorunu, topluma katılmaları için fiziki koşulların yetersizliğinin sürekli dile getirildiği ifade edildi.

TBMM'de onaylanan Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'nin 31. maddesi, taraf devletlere sözleşmenin uygulanması açısından gerekli politikaları formüle etmeleri ve geliştirmelerinde kendilerine yol gösterecek, istatistik veriler ve araştırmalar da dahil olmak üzere uygun bilgileri toplama ve bunları herkesle paylaşma görevi yüklüyor.

Teklifte, Türkiye'de kaç engelli olduğu, bunların engel türlerine göre dağılımları konusunda yapılmış tek çalışmanın 2002 yılına ait olduğu hatırlatılarak engellilerin  yaşadığı sorunların saptanması, çözümü için etkin ve kalıcı önlemlerin alınması amacıyla İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu kurulması talep edildi. (bianet)