Özel timcilerin tutuklanmasına neden olan soruşturmada, birçok faili meçhulün yanı sıra, kaçırılıp öldürülen MİT muhbiri Tarık Ümit dosyası da yeniden açıldı.

ANKARA- Eski özel harekâtçı Ayhan Çarkın’ın itirafları sonrası yeniden başlayan Susurluk ve faili meçhullerle ilgili soruşturmada ‘’En kritik dosya’’ da açıldı. Savcılık, kaçırıldıktan sonra öldürülen ve cesedi de 16 yıldır bulunamayan MİT muhbiri Tarık Ümit olayını da araştırıyor.

Soruşturmada Ümit’i son gören isimler olan eski özel timcilerden Ayhan Akça tutuklanırken, Ziya Bandırmalıoğlu halen gözaltına bulunuyor. Tarık Ümit, 2 Mart 1995 günü İstanbul Erenköy Divan pastanesinde, özel harekâtçı polisler Bandırmalıoğlu ve Akça ile birlikte görülmüş ve daha sonra kaybolmuştu.

HEPSİ SİİRT EKİBİ

Gözaltına alınan eski özel harekatçıların büyük bölümünün ‘’Siirt ekibi’’ olarak bilinen timden olmaları dikkat çekiyor. 1990’lı yıllarda Siirt’te görev yapan Ergenekon tutuklusu İbrahim Şahin, Özel Harekat Daire Başkanı olduktan sonra yanına Siirt’te birlikte çalıştığı özel harekatçıları almıştı.

Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Ayhan Akça, Yusuf Yüksel, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap, Uğur Şahin, Enver Ulu, Alper Tekdemir, Ayhan Özkan, Şahin’in ekibi olarak biliniyor. Bu isimlerden Ercan Ersoy ve Enver Ulu  DYP eski milletvekili Sedat Bucak’ın korumalığını da yaptı. Akça ile Tekdemir ise İbrahim Şahin’in korumasıydı.

KRİTİK CİNAYET

Ankara’daki soruşturmada, avukatlar Yusuf Ekinci ve Faik Candan, Sağlık Bakanlığı bürokratı Namık Erdoğan, Altındağ Nüfus Müdürü Necip Baskın cinayetlerinin yanı sıra Tarık Ümit olayının da izleri aranıyor.

Ümit`in amcası Cemalettin Ümit, bu konuda Ergenekon savcılarına da ifade vermiş ve ‘’Yeğenim Erenköy Divan pastanesinden Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça tarafından alınıyor, Abdullah Çatlı sorguluyor. Parmaklarını İbrahim Şahin kırmış. Sonra öldürüyorlar ve cesedini betona gömüp denize atıyorlar’ demişti. Ümit, ‘’Tarık,  (Bunlar uyuşturucu kaçakçılığı yapıyorlar, mani olamadım, notere gidip bildiklerimi anlatıp, kamuoyuna açıklayacağım) diyor. Bu nedenle öldürüldü’’ açıklamasını yapmıştı.

Düzce’li iş adamı olan ve vergi rekortmeni de seçilen Ümit, 1978’den itibaren MİT içerisinde görev aldı. Mehmet Eymür ve ekibi tarafından yazılan 1. MİT raporuna katkıda bulunarak, yer altı dünyasıyla ilgili bilgiler verdi. Ümit, 1994’te Korkut Eken ve Mehmet Ağar ile tanıştı. İbrahim Şahin ekibiyle çalışmaya başladı. Ümit’in istihbaratı sonucu eroin imalinde kullanılan yüklü miktarda asit-anhidrit ele geçirildi. Ümit 2 Mart 1995’de kaçırıldı ve cesedi de bulunamadı. (Gazeteport)