Emniyet Genel Müdürlüğü, akıllı telefonlar için üretilen taksi uygulaması Uber’le ilgili tüm illere gönderdiği talimatta, ‘korsan taşımacılık’ suçundan ceza kesilmesini istedi.
Uber, araç sahipleriyle müşterilerin doğrudan irtibat kurmasını sağlıyor.

Habertürk’ten Mustafa Şekeroğlu ve Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, emniyet tarafından gönderilen talimatta, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek.

Ceza, ilk seferde 2 bin 532, ikincide ise 4 bin 220 lira olarak belirlendi.

Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak, ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek.

12 Aralık tarihinden önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanıyordu.

Geçtiğimiz hafta trafik ekipleri, Uber’in ‘UberXL’ aracını bağladı ve araçtaki yolculara 281 lira ceza kesti. Cezanın Uber tarafından karşılandığı öğrenildi.

"BELGELERİMİZ VAR, VERGİ VERİYORUZ"

İstanbul’daki ‘UberXL’ araçlarında bakanlık ve belediyeden gerekli belgelerin temin edildiğini ve vergi vererek çalıştıklarını söyleyen Uber yetkilileri ise “Gerekli belgelere (D2) sahip olduğumuz için korsan diye tabir edilen yasa dışı taşımacılık unsurlarına uygulanan cezalar bize uygulanmamalı. Kanunun farklı şekillerde yorumlanması yenilikçi teknolojilerin önünü kapatıyor. Amerika’da New York, San Francisco, Los Angeles, Fransa’da Paris Uber’in en yaygın olarak kullanıldığı şehirlerden. Uber, ulaşım teknolojisiyle şehirlere katkı sağlamak için bütün dünyada bakanlıklar ve belediyeler ile el ele çalışıyor” dedi. 

TAKSİCİLER TEPKİLİ 

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şöyle dedi: “Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor.