Onlarca yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan biber gazına ilişkin Emniyet'ten skandal bir savunma geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü, biber gazının insan sağlığına zararı olmadığını iddia etti.

2014 yılında biber gazı dolayısıyla 8 yurttaşın hayatını kaybettiği, 453 kişinin de yaralandığına ilişkin haberleri "yalanlamak" üzere yapılan açıklamada, "kullanılan göz yaşartıcı gazlar, uluslararası standartlarda olup, insan sağlığına zararının bulunmadığı laboratuvar raporlarıyla da belgelenmiştir" denildi.

BİBER GAZI KADEMELİ VE ORANTILIYMIŞ!

Sol.org'da yer alan habere göre; hedef gözeterek atılan biber gazlarını, "son çare olarak direnci kıracak ve şiddeti engelleyecek ölçüde kademeli ve orantılı" kullandığını iddia eden Emniyet Genel Müdürlüğü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI YOK"

Kullanılan göz yaşartıcı gazlar, uluslararası standartlarda olup, insan sağlığına zararının bulunmadığı laboratuvar raporlarıyla da belgelenmiştir. 2014 yılı içerisinde, iddia edildiği gibi, güvenlik güçlerimizce kullanılan göz yaşartıcı gazdan etkilenerek hayatını kaybeden vatandaşımız bulunmamaktadır. Ancak, göz yaşartıcı gaz fişeği kapsülünün çarpması sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği değerlendirilen bir vatandaşımız bulunmaktadır. Konuya ilişkin yargılama süreci devam etmektedir. Ayrıca, vatandaşlarımızın gazdan etkilenerek yaralandığına ilişkin sağlık birimlerine ve Kurumumuza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, söz konusu haberlerde yer alan göz yaşartıcı gazlarla ilgili iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.