Serhat KORKMAZ / Bianet

 

Ankara'da 2012, 1 Mayıs kutlamaları iki meydanda kutlandı. Hak-İş ve Memur-Sen Konfederasyonları üyeleri Tandoğan Meydanı'nda toplanırken Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği tarafından organize edilen etkinlikte saat 12.00 civarı Ankara  Garı önünde toplanan on binler, Sıhhiye Meydanına yürüyüşe geçti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'de 1 Mayıs'ı Ankara'da kutlayanlar arasındaydı.

 

ON BİNLER SIHHİYE'DE

Saat 14.00'e gelirken Sıhhiye Meydanı'na giren öğrenciler, kadınlar, LGBT bireyler, bisiklet kullananlar, tiyatrocular, ekolojistler, emekçiler, işçiler ve daha birçok kesim Grup Kibele'nin şarkılarıyla coştu. Sıcak Ankara havasına rağmen coşkulu katılımcılar halaylar çekti, horonlar tepti..

 

Öğrenciler "Eşit, parasız, anadilde eğitim istiyoruz" sloganıyla alanları doldururken kadınlar "Erkek şiddetine son" diyordu.

 

LGBT bireyler heteroseksizme teslim olmayacaklarını ifade ederken Perşembe Akşamı Bisikletçileri parklara değil yollara bisiklet istiyordu.

 

Tiyatrocular, Başbakan'ın kendilerine yönelik söylediği sözlere atfen "Biz sanatçıyız, siz kimsiniz?" derken, ekolojistler "Doğanın ve emeğin özgürlüğü için" yürüyordu.

Kıbrıslı Öğrenciler, Kıbrıs'ın bağımsızlığını dilerken Çarşı grubu "Tek yol Beşiktaş" diyordu. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da gazetecilerin sorunlarını taşıyordu alana.

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından işten çıkartılan ve iş yeri önünde 72 gündür direnen Cansel Malatyalı da 1 Mayıs'ta alanlardaydı.

 

KİTLE 2011'DEN DAHA COŞKULUYDU

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformun'dan Hasan Basri Ekici, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü okuduğunu ve sekiz yıldır atamasının yapılmadığını söylüyor.

 

"Eğitimin piyasalaştırılmasına karşı 1 Mayıs'ta alanlardayız. İşsiz bırakılan binlerce öğretmenin taleplerini dile getirmek, bugün de haykırmak için buradayız."

 

Yazar ve akademisyen Fikret Başkaya, "Geçen yıla nazaran daha coşkulu bir kitle var alanda" diyor. Bu durumun, yaşananlardan bağımsız olmadığını da belirtiyor.

 

Hacettepe Üniversitesi'nde okuyan Burcu Yıldırım, öğrenci yurtlarından çıkıp buraya geldiklerini söylüyor. Fethiye'deki tecavüz davasında çıkan beraat kararına tepkili. "Kadın cinayetlerine, tecavüzlere son demek için buradayız."

 

KESK ve DİSK'in basın açıklamaları okundu, 1 Mayıs'ın anlamına vurgu yapıldı. İşçilerin ve emekçilerin birlikte yürütecekleri mücadelenin önünde hiçbir gücün duramayacağı belirtildi.

Fotoğraflar: Ürgen Tepe