TRT Haber’de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan 1996 TBMM Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Rıdvan Memi’nin sorularını yanıtladı. Jitem’in kurucusu olduğunu söyleyen Arif Doğan’ın açıklamaları çerçevesinde Jitem’in  konuşulduğu programda Elkatmış önemli açıklamalar yaptı...

İşte o açıklamalardan çarpıcı ayrıntılar...

‘AĞAR, UYGULAMALARINA DAİR, MGK’NIN ÇOK SAYIDA KARAR ALDIĞINI SÖYLEDİ’

Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Kozmik Oda Programında Rıdvan Memi’nin, ‘Siz Mehmet Ağar’ın komisyonda “Ne yaptıysam Milli Güvenlik Kurulu kararları doğrultusunda yaptım. Devletin politikalarını, Milli Güvenlik Kurulu'nun kararlarını uyguladım’ dediğini aktarıyorsunuz’ sözleri üzerine şunları söyledi:

“Evet burada Sayın Ağar’ın o ifadesi... Doğru, aynen var.16 Ocak 97’de verdiği ifadenin 19. ve 20. sayfalarında…Şimdi ben sordum dedim ki, işte burada diyor, sizin MGK’na PKK ile mücadele konusunda iki maddelik bir teklif sunduğunuz söyleniyor. ‘Teröre terörle karşılık vermek’ gibi…Bir plan, işte ne yapıyorlar, Sayın Ağar diyor ki ifadesinde: “Bu herkesin genel fikriydi zaten o dönemlerde. PKK’nın her türlü finans desteğini, maddi desteğini kesmek önemli. Zaten bu tür terörist faaliyetler en önemli unsurlardan birisi” diyor. “Ve sadece iki madde falan değil, daha fazla tedbirler kararlaştırılmıştı o zaman, bunlar da uygulanmıştır tabii.” diyor.

Rıdvan Memi: Bunlar MGK kararı mı, sözünü ettiği kararlar?

Mehmet Elkatmış: Evet, kendisinin ifadesi öyle.

‘MGK’YA DEVLET İÇİNDE SUÇ ÖRGÜTLERİ ÇALIŞMASINI SORDUK, CEVAP VERMEDİ, HER ŞEY ORTADA, KARARLARI ALMIŞLAR’

“Onun üzerine MGK’ya yazı yazdım. Burada size onun tarihini de verebilirim. Yazıyı da göstereyim. Dedik ki, “MGK tarafından, devlet içerisinde mevcut ve devlet nüfusunu kullanarak mafya, çete gibi suç örgütü kuran gruplarla ilgili olarak bir çalışma yapılıp yapılmadığının… Yapıldıysa çalışmalarınızın neticesinde oluşan raporların, kararların bir suretinin raporumuzun yazılma süresinin çok kısa olduğu göz önünde bulundurularak çok acele gönderilmesi hususunu rica ederim.” 12.03.1997’de. Buna hiç cevap gelmedi.

Rıdvan Memi: Evet ya da hayır, herhangi bir cevap…

Mehmet Elkatmış: Hiç cevap gelmedi.

Rıdvan Memi: Kanaatiniz?

Mehmet Elkatmış: E ortada yani, her şey ortada. Yani MGK her türlü kararı alıyor! Desin “yoktur” diye, ama yok! Bugüne kadar bunun cevabını ben alamadım.

‘ARİF DOĞAN’IN 10 BİN KİŞİLİK ÇEKİRDEK JİTEM VE ‘BEN KURDUM’ İDDİASI DOĞRU DEĞİL’

Kozmik Oda’da Emekli Albay Arif Doğan’ın “Jitem’i Ben Kurdum” isimli kitabında söyledikleri de tartışıldı. Rıdvan Memi’nin , “10 bin kişilik sivillerden oluşan çekirdek Jitem iddiası size inandırıcı geliyor mu?” sorusunda Elkatmış ne yanıtı verdi?

“İnandırıcı gelmiyor. Böyle bir cinayet şebekesinin, böyle büyük faili meçhul olaylara giren 10 bin kişilik bir ordu gibi olması mümkündür. Daha bir dar çerçevede olur, bunlarda bellidir. Kimlerdir bunlar; bir kısım asker kişilerdir veya Arif Doğan gibi, Cem Ersever gibi bunlar gibi.. Onun dışında itirafçılar esas tetikçileri de, itirafçıları da tetikçi olarak kullanmışlardır. 10 bin kişilik bir şey diyor böyle bir gizli vurucu güç, terör olaylarına meydana getiren gasp, adam kaçırma, fidye gibi, adam öldürme gibi işlere bulaşan 10 bin kişiyle olmaz. Bu daha dar bir kadro içerisinde olabilir. Zaten ondan dolayı gizli kalmıştır şimdiye kadar bu faaliyetler,”

‘ARİF DOĞAN PERDELEME YAPIYOR, BÜYÜK PARÇAYI KURTARMAK İSTİYOR’

Rıdvan Memi: Bunu niye yapıyor, bu bir perdeleme operasyonu mu ?

Mehmet Elkatmış: Tabii perdeleme, olayları tamamen bir yere kanalize etme, bir derecede örtb bas etme yani bir parçayı kurtarmak, küçük bir parça haline getirmek istiyor, büyük parçayı kurtarmak istiyor. Bir de kendine olağanüstü bir güç veriyor, bu sayede bir rant..Bir yerden de belki güdülüyor, belli taktikler veriliyor böyle söylemesi isteniyor. Yani ben Arif Doğan’ın sözlerini pek doğru, gerçekçi bulmuyorum. Bir arka planı var diye düşünüyorum bunun. Perdelemekte buna dahil.

‘TEOMAN KOMAN JİTEM ADI İLE CİNAYETLER İŞLENDİĞİNİ KABUL ETTİ AMA JANDARMA OLAMAZ DEDİ’

“Şimdi bütün bunlardan komutanlığın haberinin olmadığını düşünmek hiç mümkün değil. Nitekim, Teoman Koman bize komisyonumuza verdiği 25 Şubat 1997 tarihli yazısında da şöyle diyor; “Jandarma Genel Komutanı’yla ilişkisi olmayan, teşkilatı tanımayan bazı şahıs ve kaynaklarca hakkında cinayet, adam kaçırma, fidye alma, çete kurma ve benzeri suç iddiaları öne sürerek Jitem adıyla Jandarma Teşkilatı’na izafe eden böyle bir örgütün, Jandarma Teşkilatı’nda bulunması mümkün değildir” diyor. Yani bunlar oluyor diyor. Peki jandarmanın görevi ne, bunlarla ilgili bilgi sahibiyse bunların üstüne gitmesi gerekmez mi sorumlu bir kişi olarak? Evet gitmesi gerekir ama gidilmiyor yani var çünkü olmayan bir şey değil. Jitem, 3-5 kişinin bir araya gelip de kendiliğinden kurmuş, bir çete, mafya filan değil ki, devletin içerisinde devlet görevlileri tarafından kurulan sevk ve idare edilen kurum...”

‘FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİN SAYISI 10 BİNİN ÜZERİNDEDİR’

“Güneydoğu’daki bir takım faili meçhul cinayetlerdeki bunlar rakamla öyle 100, 200, 500 falan değil. 19. dönemde TBMM’de kurulan faili meçhul cinayetler komisyonu ki, raporu burada. Ondaki tespitler 1000 civarında, 900 küsürdü. Bunların çok çok üzerinde rakamlar. 20 bin diyen de var. Ama bu ortalama 10 binin üzerinde.Bu da çok korkunç bir rakam.”

‘YEŞİL’İN YÜKLÜCE HESABI ZİRAAT BANKASI’NDAYDI’

“Bankaralara sorduk, Ahmet Demir, Mahmut Yıldırım, Yeşil..gibi bu isimlerle ilgili sizin bankanızda herhangi bir hesap var mı? Varsa bu hesap hareketlerinin komisyonumuza bildirilmesi diye. Tabi büyük bir kısmından böyle bir hesap yoktur diye geldi. Büyük bir kısmından da bankalar kanunun şu maddeleri gereğince ticari sır olduğundan dolayı bu konuda komisyona bilgi vermemiz doğru değildir diye bir cevap geldi. Bir bankaydı, Ziraat Bankası, ordan, evet vardır, şu kadar parası vardır diye cevap geldi, şu anda ne kadar olduğunu hatırlamıyorum. Ama epeyce bir para..”

internethaber