Anti-Kapitalist yazar İhsan Eliaçık Charlie Hebdo saldırısında kendisini bir Müslüman olarak sorumlu hissettiğini söyledi. Eliaçık ayrıca, “Sivas’tan tutun Çorum’a kadar Allahu ekber sesiyle işlenen her ölümden vicdanen kendimi sorumlu hissediyorum” dedi.

İMC'deki Gündem Müzakere programında, değerlendirmelerde bulunan Eliaçık'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"BUNLARA NASIL 'DİNDAR' DİYECEĞİM?"

“Kim öldürmüyorsa, kim çalmıyorsa, kim iftira atmıyorsa, kim bir halkı bir yerden bir yere sürmüyorsa; o kişi, gerçek Müslüman değil gerçek dindardır. Hıristiyan’sa Hıristiyan dindarı, Müslüman’sa Müslüman dindarı, Yahudi’yse Yahudi dindarıdır.

"Şimdi IŞİD’e baktığınız zaman, bunların hiçbirine uymadığını görüyoruz. Gözünü kırpmadan adam öldürüyor, memlekettekilere bakalım gözünü kırpmadan çalıyor; ben bunlara nasıl dindar diyeceğim.

"ALO FATİH’LE HER YERE YASAKLAMIŞ ÇIKMAMIZI, KONUŞMAMIZI"

“Türkiye’de mevcut ve yaygın olan İslam kültürüyle, haftada bir gün 4 saat ‘Bana Dinden Bahset’ diye yüzleşme programı yapıyorum. Bu IŞİD’cilerin, bu yanlış din anlayışının bütün argümanlarını ortaya döküp bunlarla yüzleşmenin içindeyim bizatihi. Onların da bir hışmını çekmiş vaziyetteyim.

“Yaygınlaştırmak istiyoruz ama çıkıp konuşturmuyor. Siz çağırıyorsunuz. Alo Fatih’le her yere yasaklamış çıkmamızı, konuşmamızı. Yani sen dersen dindar çalamaz adam seni çağırır mı?

‘ŞAHSEN BEN KENDİMİ SORUMLU HİSSETTİM’

“Bir insan itikadı bozuk olduğu için, namaz kılmadığı için, oruç tutmadığı için, başını örtmediği için, cennete cehenneme inanmadığı için filan dinden çıkmış olmaz. Öldürdüğü, çaldığı, iftira attığı ve bir halkı bir yerden bir yere sürdüğü için dinden çıkar. Ben bu dört şeyi yapan adamla kendimi aynı dinden göremem. O zaman kendi dinime ihanet etmiş olurum. Dolayısıyla bunların yeniden tanımlanması ve insanlara yeniden anlatılması lazım.

"‘Charlie Hebdon katliamı için bütün Müslümanlar sorumludur’ demiş birisi. Ben tersinden söylüyorum. Şahsen ben kendimi sorumlu hissettim. Yani oradaki 12 kişinin ölümünden bir Müslüman yüreği taşıyan bir insan olarak kendimi sorumlu hissediyorum ve gece-gündüz yanıyorum.

‘HER ÖLÜMDEN KENDİMİ SORUMLU HİSSEDİYORUM’

“İstiyorum ki o saldırıyı düzenleyen adamlarla keşke konuşabilseydim. Keşke ‘kardeşim bak senin kitabında alay edenlerle ilgili hüküm budur, sakın eline silah alıp da öldürmeye kalkma eğer bu kitaba saygın varsa’ diyebilseydim. Keşke bu Boko Haram’cılarla, IŞİD’cilerle karşılaşabilsem, söyleyebilsem de onların bir cehalet içerisinde olduklarını, iki taassup içinde olduklarını,  üç hırs içinde olduklarını bu üçünün bir araya geldiği zaman ne Allah’ın ne kitabın kalmayacağını anlatabilsem. Anlatamıyorum, ulaşamıyorum ve dolayısıyla tabi ki ben kendimi sorumlu hissediyorum.