5 Haziran’da Musul’da IŞİD’in iki numaralı ismi ve ‘savaş bakanı’ olarak bilinen Abdulrahman El Bilavi’nin kaldığı yere Irak özel komando birlikleri ‘Şahinler’ operasyon düzenlemiş, Bilavi öldürülmüş, evinde yapılan aramalarda çok sayıda usb bellek ve harddisk bulunmuştu.

Diken'in haberine göre aylar süren müzakerelerden sonra Irak gizli servisi, Alman medyasının önde gelen kuruluşlarından (Batı Almanya Radyo TV Kurumu) WDR, (Kuzey Almanya Radyo TV Kurumu) NDR ve Süddeutsche gazetesinin, haziran ayında ele geçirilen IŞİD dokümanlarından bazılarını incelemesine ve haberleştirmesine izin verdi.

Almanca medyanın ulaşabildiği belgelerin içeriğine ilişkin olarak diken.com.tr'den Elmas Topçu'nun hazırladığı haberde öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

* Devlet yapısına sahip IŞİD,  ‘şehid’lerinin ailelerine bir nevi  şehit maaşı bağlıyor, savaşlarda özel başarı gösteren üyelerini de ödüllendiriyor. Evlenen üyelerine evlilik ikramiyesi dağıttığı da belgelerde yer alan başka bir kalemin varlığını ortaya koyuyor.

* Kendine ait bir sigorta ve sağlık sistemi de bulunan İslam Devleti’nin sosyal giderlerinin savaş harcamalarının çok üzerinde olduğu da incelenen belgelerden anlaşılan bir diğer ayrıntı.

* Harcama yapılmasından kaçınılmayan en önemli alanlardan biri de propaganda. Hatta eyaletler arasında en iyi propaganda yarışmaları açıldığına dair de bir doküman incelenen belgelerde öne çıkıyor.

* Belgeler arasında intihar saldırısı düzenleyeceklerin ölmeden önce propaganda amaçlı çekilen video kayıtları ve eylemlerinin yeri, kaç kişinin öldüğü gibi bilgiler de not edilmiş.


"DEVLET GİBİ"

Diken'in haberinde uzmanların belgeler üzerinden yaptığı IŞİD değerlendirmesine de yer veriliyor:

Belgeleri inceleyen, merkezi Londra’da bulunan King‘s College’ın terör araştırmacılarından Prof. Peter Neumann, IŞİD’in şimdiye kadar tahmin ve hayal edildiğinden çok daha ciddi ve düzenli bir yapılanması olduğunu vurguluyor ve, “Sadece devlet olduklarını iddia etmiyorlar, öyle de çalışıyorlar” tespitinde bulunuyor.

Alman Dış İstihbarat Servisi BDN de, El Kaide’den farklı olarak IŞİD’in sempatizanlarına bir hilafet devletinde yaşama fırsatı sunduğunu, bu nedenle bütün dünyadan insanlara çekici geldiğini kaydediyor.

Uzmanlar, tam da bu nedenle neredeyse Portekiz büyüklüğündeki, 6-8 milyon vatandaşı da bulunan, kurulu terör sistemi bulunan İslam Devleti’nin, son tankı da imha edilse bile fikir veya ideal olarak belleklerde yaşamaya devam edeceğinden endişe ediyor.

Diken'deki haberin tamamına gitmek için tıklayınız