Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet eden Suriye bu kez de kimyasal silahlarla ilgili (BMGK) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne delil niteliğindeki ses ve video görüntüleri sunduğu öğrenildi.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, alınan bütün bu önlemlere rağmen halen Suriye'deki terörist grupların kitle imha silahları elde ettiğini, bazı Güvenlik Konseyi üye ülkelerinin de buna göz yumduğunu iddia etti.

Suriye’nin Güvenlik Konseyi ve 1540 sayılı kararın uygulanmasından sorumlu olan ve yan komitesine gönderdiği mektuplarda, El Kaide örgütü üyelerinin Türkiye topraklarında kimyasal silahları üretmesi ve denemesiyle ilgili olarak ayrıntılı bilgiler sunduğunu söyleyen Caferi, ayrıca Suriye’nin komiteye, terörist grupların kimyasal silahlar bulundurduğuna dair birçok ses ve video kaydı verdiğini açıkladı. Ancak Konsey üyesi bazı ülkelerin bu bilgilere kulak tıkadıklarını ifade etti.

Cuhuriyet'in Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya dayandırdığı habere göre Caferi, terörist grupların Türkiye toprakları kanalıyla Suriye’ye geçirdikleri sarin gazının bulunduğu kimyasal silahları kaçırma girişimlerinin de ortaya çıktığını, Ağustos 2013 tarihinde Şam Kırsalını hedef alan saldırıların arkasında bazı ülkelerin durduğunu belirten kesin raporlara da yine Güvenlik Konseyinin suskun kaldığını iddia etti.