Latin Amerika ziyareti kapsamında Ekvador’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Quito’da yerel halkın düzenlediği protesto gösterisiyle karşılandı.

Başkentteki Ulusal Araştırmalar Enstitüsü’nde yapılan konferansa katılmak üzere yerel saatle 17:00’de Devlet Üniversitesi’ne giden Erdoğan, Ülke İttifakı (Alianza Paiz) ve Komünist Partisi’nin yönetici ve gençlik kolları ile Ekvadorlu ellinin üzerinde sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de yer aldığı yüzlerce kişi tarafından düzenlenen protesto ile karşılandı.

Erdoğan, üniversitenin girişinde sessizce bekleyen kalabalığı eliyle selamladığı sırada, “Katil Erdoğan, derhal ülkemizi terk et” , “Soykırımcı Erdoğan” , “Erdoğan eşittir IŞİD” sloganlarıyla karşılaştı.

Yakın korumaları Erdoğan’ı çember içine alırken, polisle göstericiler arasında küçük çapta gerginlik yaşandı. Erdoğan, yakın korumaları ve polis eşliğinde apar topar üniversite binasına alındı.

PROTESTOCULAR ERDOĞAN’A ERMENİ SOYKIRIMI’NI HATIRLATTI

Erdoğan, protokolde belirlendiği üzere üniversitenin anfisinde konuşma yapacağı sırada, salonda bulunan bazı katılımcılar ellerinde, “Katil Erdoğan” , “Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünde Kürtlere soykırım uygulayan katil Erdoğan devleti” , “Yaşasın Cizre, Sur direnişleri” , “Yaşasın Rojava Devrimi” yazılı dövizlerle ayağa kalkarak Erdoğan’ın konuşmasını sessiz bir şekilde protesto etti.

Bunun üzerine Erdoğan’ın Türkiye heyetinde yer alan yakın korumaları, aralarında kadınların da bulunduğu protestoculara saldırarak, yaka paça salondan dışarı çıkartmak istedi. Çıkan arbedede, Erdoğan’ın korumalarının uyguladığı şiddet sonucunda, Ekvator hükümet koalisyonunda yer alan milletvekili Diego Vintimilla’nın burnu kırıldı, ikisi ağır olmak üzere 15 protestocu da yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Erdoğan’ın korumalarının uyguladığı şiddete tanık olan salondaki katılımcıların büyük çoğunluğu saldırılara tepki olarak salonu terk etti.

Olayın ardından Erdoğan konuşmasına devam etmek isteyince, salonda yeniden protesto sloganları atılmaya başlandı. Bunun üzerine 10’dan fazla protestocu salondan dışarı çıkartıldı.

Planlanandan önce biten ve yarıda kesilen konferansın ardından üniversite kapısında protestocuların sayısı arttı. Yaşanan şiddet olayını gerekçe gösteren protestocular üniversitenin giriş kapısını bloke ederek Erdoğan’ın çıkışına izin vermedi. Erdoğan geniş güvenlik önlemleri altında üniversitenin arka kapısından çıkartılarak alandan uzaklaştırıldı.

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR

Kendisine saldıran Erdoğan’ın koruma görevlisinin kimlik bilgisine ulaşan Ekvadorlu milletvekili Diego Vintimilla maruz kaldığı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye heyetinde yer alan koruma görevlileri hakkında dava açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Vintimilla şöyle konuştu: “Kürt, Süryani, Ermeni, Arap, Türk ve Ortadoğu halklarının başına bela olan bir diktatör, ülkemizde terör estirmeye çalıştı. Kendilerinden sonuna kadar hesap soracağız. Ekvator halkı diktatör Erdoğan’ı derhal kovacak ve bir daha topraklarımıza ayak basamayacaktır. Bizlere saldıran Türk koruma görevlileri ve Erdoğan ekibi hakkında derhal dava açacağız. Biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Ülkemizde her türlü demokratik tepki meşrudur. Demokratik tepkimize yapılan bu saldırılardan mutlaka hesap soracağız.” (Demokrat Haber)