14 Aralık soruşturması kapsamında gözaltına alınan Zaman Gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında olduğu 16 kişi, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye gönderildi.

“Devletin egemenliğini ele geçirmeye giriştikleri” şüphesiyle gözaltına alınan 30 kişiden bugüne kadar 14’ü ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken çoğu polis 16 kişi için ek gözaltı süresi verilmişti.

'BİZE VERİLMEYEN ANADOLU AJANSI’NA SERVİS EDİLDİ'

bianet'te yer alan habere göre, bu kişiler arasında Dumanlı ve Karaca’nın, dün savcılıkça yaklaşık altı süreyle ifadeleri alındıktan sonra dün gece de tutuklanmaları talep edildi. İki kişi sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.

Karaca'nın avukatı Fikret Duran, mahkemeye sevk yönünde verilen kararın kendilerine söylenmeden önce Anadolu Ajansı'na servis edildiğini savundu; kararı “skandal” olarak niteledi.

Zaman gazetesi, Dumanlı'ya gazetede çıkan iki köşe yazısı ve bir haberle ilgili soruların sorulduğunu yazdı. Gazete, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Dumanlı ve Karaca’ya düne kadar tek soru sorulmamasını eleştirmişti. Haberde Savcı Hasan Yılmaz’ın ifade alma işlemlerini hukukun hakim olduğu bir ortamda almadığı ileri sürülmüştü. Ayrıca, avukatların Emniyet’e girişte kimliklerine el konulması, müvekkillerinin yanına sadece iki kişi alınması ve dosyaya da kısıtlama getirilmesine de tepki gösterilmişti.

SERBEST BIRAKILDILAR

Gözaltı listesinden bulunanlardan “Tek Türkiye” isimli dizinin senaristi Hikmet Tombulca ve yapımcısı Samim Noyan, Tek Türkiye ve Şefkat Tepe dizilerinin yapımcısı Salih Asan ile "Sungurlar" dizisinin yönetmeni Engin Koç önceki gün serbest bırakıldı. "Tek Türkiye" dizisinin yönetmeniNaci Çelik Berksoy ile senaristler Radiye Ebru Şenvardar ve Elif Yılmazgözaltına alındıkları günün akşamında serbest kalmıştı.

Gülen Cemaati’ne adını veren Fethullah Gülen’in sağ kolu ve Zaman gazetesi başyazarıyken 17-25 Aralık 2013 yolsuzluk operasyonunda Erdoğan Hükümeti’nin hedef alınmasından sonra hareketten ayrılan Hüseyin Gülerce de 15 Aralık’ta Çağlayan Adliyesi’ne şüpheli sıfatıyla ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı. Ayrıca, yazar Ahmed Şahin ve senaristler Ali Kara ile Makbule Çam Alemdağ da serbest bırakılanlar arasında bulunuyor.