Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, 21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olduğunu hatırlatarak, "1952 yılında o dönemdeki Pakistan yönetiminin anadilde eğitim isteyenlerin üzerine saldırması sonucu 5 öğrenci katledilmişti. 1999 yılında UNESCO'nun aldığı karar gereği, 21 Şubat bütün dünyada Ana dilde Eğitim Günü olarak kutlanmaya başlandı. 2000 yılından itibaren de kutlayan ülkelerin sayısı arttı" dedi.

Anadil sorununun on yıllardır dünyanın gündeminde olduğunu ifade eden Birtek, "Dünyanın birçok ülkesinde çözüldü, birçok ülkesinde de çözüme girme yolundadır. Bu sadece Türkiye ve benzeri birkaç ülkede sorun olarak devam ediyor. Dolayısıyla Türkiye'de böyle bir sorunun devam etmesi bizim bu sorun karşısında daha çok çalışmamızı gerektiriyor. Bu anlamda 21 Şubat Dünya Anadil günü nedeniyle bölge genelinde iş bırakıyoruz. 'Asimilasyon politikaları suçtur. Suça ortak olmuyoruz. Dolayısıyla itiraz ediyoruz. Bu politikalar sonucu hastalandık. Hastanelere gidiyoruz' şiarı ile sevk eylemi yapacağız. Aynı gün Büyükşehir Belediyesi Konuk Evi önünde kitlesel bir basın açıklaması ve akabinde bir bildiri dağıtımı yapılacak" şeklinde konuştu.

BÖLGE MİTİNGİ

23 Şubat’ta İstasyon Meydanı'nda saat 12.30'da başlayacak mitingin bölge mitingi olduğunu da belirten Birtek, "Bir bölge mitingi düzenliyoruz. Başvurularımızı yaptık. İzin vermelerini bekliyoruz. Bir problem yok. Sonuçta demokratik bir haktır ve Türkiye'de belli görüşmelerin olduğu bir ortam var. Buna olumsuz verecekleri bir cevap yoktur diye düşünüyorum. Yinede burası Türkiye, hiç belli olmaz" dedi.

ROJDA'NIN KONSERİ OLACAK

Birtek, miting için hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydederek, "Tüm kurumlardan destek alıyoruz. HDK, DTK, KESK ve diğer siyasi parti ve sivil toplum örgütleri miting ile ilgili desteklerini veriyor. Bunları ziyaret edip anlatıyoruz. Dolayısıyla büyük ve kitlesel bir miting olacak. Ayrıca mitingde konuşmalardan sonra sanatçı Rojda'nın bir konseri olacak. Tüm halkımızı bu mitinge katılmaya çağırıyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızı, kamu çalışanlarını o gün işe gitmeme ve iş üretmeme çağrısında bulunuyoruz. Önemli bir durumdur.  Mitingin İmralı ile yapılan görüşmelere de bir etki yapacağını sanıyorum" şeklinde konuştu. (ANF)