İçişleri Bakanı Efkan Ala, darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlar kapsamında 15 bin 846 kişinin gözaltına alındığını bunların 10.002’sinin asker olduğunu açıkladı. 

Efkan Ala, "8 bin 113 kişi tutuklandı" dedi.

Ala, A Haber'e darbe girişimi hakkında açıklamalar yaptı.

Ala, darbe girişimi gecesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın "Bizi bombalıyorlar" dediğini aktardı.

KIRMIZI ALARM DEVAM EDİYOR

Suikast ihtimalleri devam ediyor. Kaçan darbeci askerler için ciddi bir çalışma yürütülüyor. Kırmızı alarm devam ediyor. Büyük bir kısmı yakalandı.

Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Jandarma Komutanlığı'nın başına bir valinin atanıp atanmayacağı konusunda net bir karar yok.

Sahil Güvenlik Komutanlığı da İçişleri Bakanlığına bağlanacak.

Darbeleri tarihimizden silip atmak lazım. Güçleri dağıtmak lazım. Ayrı ayrı olmalı ve ayrı ayrı hizmet vermeliler.

Bir savaş durumunda da mecliste bunlarla ilgili karar verilir.

ASKERİ LİSELER KAPATILACAK MI?

Benim görüşüm 13-14 yaşındaki çocukları bu şekilde yetiştirmek doğru değil. Askeriyede her yetkide insana ihtiyaç oluyor. Doktor da tamirci de. Asker sürekli eğitim ister. Sürekli eğitimi de yapın.

Ancak ilk şekillenmeler normal okullarda olmalı ki diğer konularda çok daha verimli olsunlar.

Üst kademede tam yetki hükümette olmalı. Sistem başaşağı duruyor. Önemli olması gerekenler formalite, formalite olması gerekenler çok önemli. Bu böyle yürümez.

BUNDAN SONRA ATILACAK ADIMLAR

Bir, bu işi yapanların cezalandırılması, ikincisi bu tehlikenin ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması. Bunun için gerekli çalışmalar yapılıyor.

İnsanlarımız kendi hayatlarına devam edecek. Bu OHAL kararı FETÖ'ye yönelik uygulanıyor.

GEÇMİŞTEKİ OLAYLAR

Fenerbahçe, Rus uçağı ve Uludere olayı... Bu olaylarda FETÖ parmağı olabilir. Hatırlarsanız 6-7 Ekim olaylarında da onların parmağı çıktı. Hepsi yakalandı. Terör olaylarında bile bazıları hakkında soruşturma açtık. Mesela istihbarat alınmış ama gerekli yerlere bildirmemiş. Bunları tespit ettik ve soruşturmalar açtık.

Bir bomba saldırısı ile ilgili yaşanan gözaltı olayında şöyle bir olay yaşadık. İfadesinde bir isim veriyor. Ve verdiği isim devletin içinden bir isim çıkabiliyor. FETÖ, Türkiye'nin Boko Haram'ıdır.

Düşünün Hrant Dink cinayeti ile ilgili bir gözaltı dün akşam oldu. Kanaatim orada da FETÖ parmağı var.

1 DOLARLIK BANKNOTLAR

Bunların içerisinde bir haberleşme biçimi bu olay. 1 dolarlık banknotlardaki harfler kendi aralarında rütbe. Böyle akıldışı bir örgüt. Akla hayale gelmeyecek haberleşme yöntemleri var. Hepsini söyleyemiyoruz. Soruşturmaların sonunda onlar da deşifre olacak. Anlatamayız tedbir alırlar.

GÜLEN'İN 3. BİR ÜLKEYE GÖNDERİLMESİ KONUSU

Bizim ABD ile ilişkilerimiz var. Ciddi ikili ilişkilerimiz var. Son cümlem şudur. ABD bunu kesinlikle iade etmelidir. Şöyle düşünün 11 Eylül saldırısını gerçekleştiren kişi Türkiye'de olsa ve biz onu başka bir ülkeye göndersek, ABD halkının bize karşı tutumu ne olursa bizim halkımızın ABD'ye karşı tutumu da o olur.

Baş teröristi orada tutmak kabul edilemez.

GÜVENLİK BİRİMLERİNİN YERLERİ DEĞİŞECEK Mİ?

Ankara Özel Harekatta 50 şehidimiz var. Onlar terörle mücadeleden yeni gelmişlerdi. Onlara lazer güdümlü füze attılar. Sayın Cumhurbaşkanımız buraya bizzat el koydu ve orayı eski halinden çok daha iyi bir hale getirecek.

TÜRKİYE'DE 1 NUMARA KİM?

Her bir olay için bir imam atamışlar. Türkiye'de 1'den fazla 1 numara var. Kendisinden sonraki herkes 10. sıradaki 1 numara.

İDAM CEZASI TBMM'DEN ÇIKAR MI?

Milletimiz bunların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor. Kamuoyu tartışıyor. Sonucu en yakın zamanda göreceğiz.