Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri’nden sonra 38. gündem maddesi olarak ele alınan Efes Antik Kenti de listeye girdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de konuyla ilgili olarak twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: "Almanya'dan beklediğimiz 2. güzel haber de geldi. Efes artık resmen bir dünya mirası. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda 'Efes' dosyamız UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi."

EFES ANTİK KENTİ

İzmir’in Selçuk İlçesi sınırları içinde yer alır. MÖ 5. bin yıla kadar giden tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynayan Efes Antik Kenti, antik dünyanın en önemli merkezlerinden biriydi. Asya ve Avrupa arasında bir geçiş güzergahı ve önemli bir liman kentiydi burası. Konumu ile çağının en önemli politik ve ticaret merkeziydi.

Helenistik ve Roma dönemlerinde en ihtişamlı zamanlarını yaşayan Efes, Roma İmparatoru Augustus zamanında, Asya Eyaleti’nin başkenti olmuş ve nüfusu 200.000 kişiyi aşmıştır. Bu dönemde her yer mermerden yapılmış anıtsal yapılarla donatılmıştır.

Efes Antik Kenti’nin günümüze ulaşmış en ilgi çeken yapılarından biri hem kütüphane, hem de mezar anıtı görevini üstlenen Celsius Kütüphanesidir. 106 yılında Efes valisi olan Celsius ölünce, oğlu kütüphaneyi babasının adına mezar anıtı olarak yaptırmıştır. Celsius’un lahdi kütüphanenin batı duvarı altındadır.

TÜRKİYE 15 'DÜNYA MİRASI'NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin bu listede bulunan kültür varlığı sayısı 15'e çıktı.