Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu’nun, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın serbest bırakılması için yapmak istediği basın açıklamasına polis müdahale etti.

Aralarında sendikacıların da olduğu 5 kişi gözaltına alındı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile işlerinden ihraç edilen eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevlerinin 75’ünde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın serbest bırakılması için basın açıklaması yapmak üzere trafiği kapalı Saraçlar Caddesi üzerindeki PTT binası önünde toplandı. Caddeyi saran polis, gruptan Edirne Valiliği'nin önceki gün OHAL nedeniyle gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinlikleri izne bağladığını, bu yüzden açıklama yapamayacaklarını belirterek dağılmalarını istedi.

Bunun üzerine Eğitim Sen Edirne Yönetim Kurulu Üyesi Kezban Demir, gruba basın açıklamasını DİSK binasında yapacaklarını söyleyerek, binaya davet ettiği sırada polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Arkadaşlarının gözaltına alınmasına karşı çıkan Eğitim Sen üyeleri Özer Demir, Çağlar Akçay, Yapı-Yol Sen Edirne Temsilcisi Mehmet Ali Köseoğlu ve Trakya Üniversitesi öğrencisi Alper Toprak, polis tarafından gözaltına alındı.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile platform üyeleri de olay yerine geldi. Daha sonra DİSK binasındaki toplantıda konuşan SES Edirne Şubesi Eş Başkanı Meral Toy, platform olarak KHK'ler ile mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek şunları söyledi:

"AKP, milyonları açlıkla, işsizlikle terbiye etmekten, itaat etmeye zorlamaktan vazgeçmelidir. OHAL kaldırılmalı, KHK'ler ile hukuksuzca işlerinden atılan emekçiler işlerine iade edilmelidir. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın iradelerini zor kullanarak yok sayabilecek her türlü olumsuz duruma dair hükümeti ve yetkilileri uyarmak, bir kez daha onların yaşamlarına yönelik en ufak bir tehdidin sorumlusunun hükümet olacağını özellikle belirtmek istiyoruz

Süresiz, dönüşümsüz açlık grevinin 75. gününde, evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan iki eğitimci Nuriye Gülmen ve Semih Özakça çıkarıldıkları mahkeme tarafından 'tutuklamamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri' gerekçesiyle tutuklanmıştır.

OHAL KHK'leriyle hukuksuzca ihraç edilen ve sonrasında tutuklanmaları hukuki değil. Siyasi iktidarın talimatının gereğidir. Çünkü hükümet ve yargı, haksızlık ve hukuksuzluk kuşatmasına karşı 'işimi geri istiyorum' diyerek isyan eden iki insanın taleplerini karşılamayı değil, aksine onları gözlerden uzaklaştırarak sindirebileceğini ve oluşan kamuoyunun etkisini kırabileceğini düşünmektedir.

Edirne Emek ve Meslek Örgütleri olarak hükümet yetkililerine sesleniyoruz: Yaşamları kritik bir aşamada olan Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve işsizlikle, açlıkla karşı karşıya bırakılan tüm kamu emekçileri işlerine iade edilinceye kadar mücadeleye devam edeceğimiz bilinmelidir."

Emekçiler, açıklamanın ardından gözaltına alınan arkadaşlarına destek olmak için Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne gitti.

(Kaynak: Evrensel)