Edebiyatçılar İstanbul’dan sonra bu kez Suruç’ta Kobanililer için bir araya geldi. Aslı Erdoğan, Ayşegül Tözeren, Can Öz, Gaye Boralıoğlu, Hatice Meryem, Işıl Özgentürk, Menekşe Toprak, Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Seray Şahiner, Vivet Kanetti'nin yanı sıra Ankara, Diyarbakır, Batman ve Ağrı’dan gelen Aydın Alp, Azad Zal, Edip Polat, Eyüp Güven, Felatê Dengizi, Fırat Cewerî, Hicri İzgören, Hogîr Berbir, İsmail Dindar, Kristin, Lal Laleş, Mehdi Perinçek, Mehmet Deviren, Mehmet Yılmaz, Memîrxan, Muharrem Erbey, Murat Sayan, Murat Özyaşar, Nihat Özdal, Osman Özçelik, Remziye Arslan, Rizo Xerzî, Rodî Zinar, Roşen Rojbîn, Sevinç Koçak, Sîdar Jîr, Şerefxanê Cizîrê, Şeyhmus Diken, Şener Özmen, Vedat Çetin, Yavuz Ekinci, Zülküf Kışanak gibi yazar ve şairlerinde yer aldığı edebiyatçılar Suruç’a geldi.

40 gündür süren Kobani-Suruç 'nöbet direnişi'ne destek için Suruç’a gelen edebiyatçılar önce DBP İlçe Örgütü’nü ziyaret etti.

‘KOBANÊ DİRENİŞİ TARİHE MAL OLDU’


Edebiyatçıları HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Gürsel Yıldırım ve Faysal Sarıyıldız karşıladı. Partinin konferans soluna geçen edebiyatçıların gelişinin anlamlı olduğunu söyleyen İbrahim Ayhan,  "40. gününe giren Kobani direnişinin insanlık değerleri adına yapıldığını ve Stalingrad direnişini aşarak tarihe mal olduğunu" söyledi.

"Türkiye’nin de içinde olduğu bölgedeki hegemonik güçlerin Kobani şahsında insanlık değerlerini bitirmek istediğini" dile getiren Ayhan, “Ancak YPG/YPJ güçlerinin verdiği direnişle bu güçlerin tüm hesapları altüst oldu. Kobanê’deki direniş tüm insanlığa mal oldu. Tüm dünya halkları bu direnişi gördü. Sizlerin de bu direnişte yanımızda yer almanızı çok anlamlı buluyoruz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan İbrahim Binici ise, Kobani’nin düşmesini bekleyenlerin siyasetinin çöktüğünü kaydederek, “Çöken kendileri olmuştur” dedi.

Binici’nin konuşmasının ardından Kobani-Suruç 'direnişi', sınır 'nöbetleri' ve savaştan dolayı Suruç’a gelen Kobanililer hakkında bilgi veren Ayhan, edebiyatçıların Kobani ve Suruç’taki gelişmelere dair sorduğu sorulara cevap verdi.

DBP ziyaretinin ardından Kobanililerin kaldığı "Arîn Mîrkan" ve "Kobanê" çadır kentlerine geçti. Burada Kobanili çocuklarla bulaşacak olan edebiyatçılar, daha sonra 'sınır nöbeti'nin tutulduğu Mehser Köyü’ne giderek, basın açıklaması yapacak. Son olarak “Koridoru Aç Türkiye” çağrısıyla sınırda “Kobanê için barış zinciri” oluşturulacak. (ANF)