Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Murat Caymaz, Uğur Nemlioğlu, Tennur Coşkun ve Yusuf Jan'dan oluşan bir heyet ile Düzce Üniversitesini ziyaret etti.

 

Kafkas heyetini Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nigar Çakar ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç ağırladı.

 

Sohbet havasında geçen ziyarette Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği adına Başkan Murat Caymaz, Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün açılması için YÖK'ten onay geldiğini söyledi.

 

Caymaz, "Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği olarak Düzce Üniversitesine yapmış olduğumuz müracaat sonucu, lisans düzeyi olarak açılmasını talep ettiğimiz Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümü hakkında, ilgili komisyonlar incelemelerini yaparak konuyu Üniversite Senatosuna aktarmışlar. Düzce Üniversitesi Senato toplantısında Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümü açılması oy birliği ile uygun görülmüş ve Yüksek Öğretim Kurumuna onaya gönderilmiş. YÖK'ün Düzce Üniversitesine göndermiş olduğu Yürütme Kurulu Kararına istinaden Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümü resmi olarak açılmıştır. Bu süreçten sonraki çalışmalarımız Düzce Üniversitesi yetkilileri ile işbirliği içerisinde yürütülmeye devam etmektedir. Açılan bölümde müfredatı hazırlayabilecek niteliklere sahip olan öğretim üyelerinin ve gerekli materyallerin temini gibi konularda yurt dışındaki ilgili makamlarla yazılı ve sözlü temaslarımız sürmektedir" dedi.

 

Murat Caymaz, Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nü Düzce ve çevre illerde Kafkas halklarının yoğun nüfusa sahip olmasının meydana getirdiği önemli bir ihtiyaç olarak gördüklerini kaydederek "Ayrıca Rusya Federasyonu'nun son yıllarda Kafkasya bölgesine yönelik gerçekleştirdiği ve devam ettirdiği büyük projeler bölgeyi dış yatırımcıların odağı haline getirmiş ve büyük iş potansiyellerinin meydana çıkmasını sağlamıştır. Bu bağlamda konuyu değerlendirdiğimizde açılan bölümden mezun olacak öğrencilerin Kafkasya bölgesinde kuracakları ilişkiler Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu.

 

Düzce Üniversitesi’nde açılan Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün ilk müracaat sürecinden itibaren konuyla ilgili gösterdikleri ilgiden ötürü ve bölümün açılmasına yönelik gerçekleştirilen özverili çalışmalarından dolayı Rektör Şerifoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı İlhan Genç, Düzce Üniversitesi Senato Üyeleri ve tüm Öğretim üyelerine teşekkür etti.

 

KAYSERİ VE SAMSUN DA YOLDA

Kafkas Dernekleri’nin yürüttüğü mücadele olumlu sonuç verdi. YÖK, yaklaşık 2 yıldır süren hazırlıkların ardından Çerkes kökenli yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde eğitim dili Adığece olacak bölümün açılmasına onay vermişti. Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de aynı bölümün önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor.