Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde Sarıkamış Köyü’ne bağlı Dürümlü Mezrası’nda 12 Mayıs gecesi PKK’lilere ait bomba yüklü kamyonun infilak ettiği olaydan sağ kurtulan birkaç kişiden biri olan Mizbah Yaman, BBC Türkçe’den Burhan Ekinci’ye konuştu.

Mizbah Yaman, yaşananlara ve açıklamalara tepki göstererek "Bunca insanımızın kaybından kim sorumluysa, ortaya çıkarsınlar, cezasını versinler. Örgütten özür de bekliyoruz" dedi.

Gazeteci Burhan Ekinci’nin izlenimleri şöyle:

'BOMBA OLDUĞUNU BİLSEYDİK GİTMEZDİK'

33 yaşındaki Mizbah Yaman patlamanın şokunu hala üzerinden atamamış. Röportaj talebimi, fotoğrafının çekilmemesi şartıyla kabul ediyor.

Mizbah Yaman kamyonda kaç kişi olduğunu, kamyonun bomba yüklü olup olmadığını bilmediklerini söylüyor.

"Kamyonda bomba olduğunu bilseydik niye gidelim ki. Gitmezdik. Niye bu kadar ölüm yaşayalım" diyor ve ekliyor: "Köyde taziyemiz vardı. Akrabalarım aradı. Bir kamyonun geldiğini, tartıştıklarını, takip ettiklerini söylediler. Bizim köyün aşağısında kum ocakları var. Kamyonculardan birinin kabadayılık yaptığını sandık. Biz de gittik."

Kamyona yaklaşık 150 metre kala araçlarını durdurmuşlar. Sonrasında da patlama meydana gelmiş.

'PKK'DEN ÖZÜR BEKLİYORUZ'

Patlamanın nasıl meydana geldiği hala aydınlatılabilmiş değil.

Mizbah Yaman, bunu kendisinin de merak ettiğini söylüyor. PKK'den kendilerini tatmin edecek, olayı tüm yönleriyle aydınlatacak bir açıklama bekliyor.

Yaman, "Bunca insanımızın kaybından kim sorumluysa, ortaya çıkarsınlar, cezasını versinler. Örgütten özür de bekliyoruz" diye konuşuyor.

Konu PKK'nin patlamayla ilgili açıklamasına geldiğinde, yanımızdaki bir genç araya giriyor. Açıklamadaki, "yerel işbirlikçiler" sözüne tepki gösteriyor: "Bizim köyümüzde yerel işbirlikçiler yok. Açıklama mantıksız."

KAMYONA ATEŞ AÇILDI MI?

PKK, patlamanın köylülerin kamyona açtığı ateş sonucu meydana geldiğini iddia etmişti.

Yaman'a göre, PKK'nin açıklaması tatmin edici değil. Mizbah Yaman ise patlama öncesi hiç silah sesi duymadığını vurguluyor: "Silah sıkılsa bile kamyon kasası çelik. Pompalı ya da keleşle delinmesinin imkanı yok. Keskin nişancı olacak, fünyeye isabet edecek ki patlama olsun. Bu da karanlıkta mümkün değil."

DEMİRTAŞ DA ÖZÜR ÇAĞRISI YAPMIŞTI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yaşanan patlamayla ilgili, "Böylesi bir olayın meşru gerekçesi olamaz. En net ifadeyle kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Böylesi durumda sorumluların çıkıp özür dilemesi gerekiyor" demişti.