Dünya Tabipler Birliği (WMA) Başkanı Dr. Yoshitake Yokokura, gözaltına alınmalarını kınadığı TTB yöneticilerinin serbest bırakılması için hükümete çağrı yaptı. 

Afrin’e yönelik operasyona karşı, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi" açıklaması ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hedef gösterdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticilerinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. 
 
Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Yoshitake Yokokura da, yaptığı yazılı açıklamayla TTB yöneticilerinin gözaltına alınmasını protesto etti. 
 
'TTB'NİN AÇIKLAMASINI DESTEKLİYORUZ'
 
TTB hakkında yapılan suç duyurusunu kınayan Yokokura, "WMA, Türk meslektaşlarımızın savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu yönünde kamuoyuna yaptıkları açıklamayı tam olarak desteklemektedir. Doktorların ve ulusal tabip kuruluşlarının savaşın ve silahlı çatışmaların yol açacağı insani sonuçlar konusunda hükümetleri uyarma görevi WMA’nın açık politikasının bir parçasıdır" dedi. 
 
'SİNDİRME KAMPANYASINA SON VERİN'
 
TTB’nin insan haklarını ve barışı destekleme görevinin olduğunu belirten Yokokura, "Son gözaltılar ve suç duyurusu bu açıdan bizi derin kaygılara sürüklemiştir. Türkiye’nin 2003 yılında onaylamış bulunduğu Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesinde öngörülen ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türk yetkililerden TTB yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını ve sindirme kampanyasına son verilmesini talep ediyoruz. Dünyadaki hekim kuruluşlarını, sağlık, örgütlenme ve ifade hak ve özgürlükleri dahil olmak üzere Türkiye’nin insani ve insan hakları alanındaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.  
 
Dünya Tabipler Birliği, ulusal hekim kuruluşlarının bağımsız konfederasyonu olup 10 milyondan fazla hekimi temsil eden 114 üye kuruluşa sahip. Hastalar ve hekimler adına hareket eden WMA, tüm insanlar için en üst düzey tıbbi bakım, etik, eğitim ve sağlık bağlantılı insan hakları standartlarının gerçekleşmesi için çalışıyor.