14. Ağır Ceza Mahkemesi MİT TIR'ları davasında Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

MİT TIR'ları haberlerini yaptıkları için haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı davanın ikinci celsesi bugün görüldü.

İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nde casusluk iddiası ile yargılanan Dündar savunmasında, suç konusu yapılan haberin Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanmadan 14 ay önce başka bir mecrada yayınlandığını belirterek, "Haberler, dava konusu olaydan 14 ay önce haber olmuştur.

Tüm siyasiler bu konuda açıklamalar yapmıştır. TIR'ların içindeki ilaç kutularının altında 2.000 havan topu ve 80.000 makineli tüfek mermisi görülüyor. İstihbarat teşkilatı ilaç ve silah taşıyamaz böyle bir görevi yoktur. Suç işlemektedir ve suçüstü yakalanmış. Vali, jandarmaya talimat vererek suç işlenmesine göz yumulmasını istiyor. Yaşananlar baştan sona devletin fiyaskosudur" dedi.

'YAŞANANLAR HEM ULUSAL HEM DE ULUSLARARASI SUÇTUR'

"Dünyanın her yerinde bu yaşananlar hükümeti devirecek nitelikte bir skandaldır" diyen Dündar, "Görüntüler sahte dendi, sonra insani yardım malzemesi dediler, sonra silahlar Türkmenlere gidiyor, dediler. Silahlar Suriye'deki radikal İslamcı gruplara gönderiliyordu. Cumhurbaşkanı tartışmayı 'Silahsa silah ne olacak' diyerek bitirdi. Yaşananlar hem ulusal hem uluslararası suçtur. Suçu işleyenler değil ortaya çıkaranlar yargılanıyor. Bugün müşteki olan ve suç işleyenler bir gün mutlaka yargılanacaklardır" diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANI YALAN SÖYLÜYORSA GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARMA HAKKIMIZDIR'

"Hükümetin işlediği suçun hesabını burada biz veriyoruz. Asıl biz müştekiyiz, müştekiler ise şüphelidir" diyerek savunmasına devam eden Dündar, "Bugün müşteki olan ve suç işleyenler bir gün mutlaka yargılanacaklardır. Hiçbir suç devlet sırrı arkasına saklanamaz. Belgenin üstüne gizli damgası vurularak suçların üstü örtülemez. Bir devlet cumhurbaşkanından başbakanına kadar yalan söylüyorsa bunu ortaya çıkartmak hakkımızdır" dedi.

DÜNDAR: 'HANGİ DEVLETİN CASUSUYUM?'

Savunmasına, "Devleti yönetenlerin yasadışına çıkmak ve halka yalan söyleme hakkı yoktur. Bunu ortaya koymak görevimizdir" diyerek devam eden Dündar, "Cumhurbaşkanı televizyona çıkarak haberi yapan beni tehdit etti ve bu şekilde buraya geldik. Devletin suç islediği bilgisinin gizli kalması görevim yoktur. Siyasilerin yalanını örtme görevim bulunmuyor. Biz gizli kalmamış bir bilgiyi ifşa ettik. Bırakın casusluk suçlamasını böyle bir teklif yapanın aklını karışlarım. Hangi devletin casusuyum? Kim, ne şekilde, ne talimatı vermiş buna dair tanık yok, delil yok" diye konuştu.

'SİLAHLARI NAKLEDENLER CASUSLUK YAPMIŞ OLABİLİRLER'

Dündar savunmasına şöyle devam etti: "Biz bugüne kadar gazetecilik dışında hiçbir faaliyet yapmadık. Silahları nakledenler casusluk suçunu islemiş olabilirler. Bu casusluk olabilir, vatana ihanettir ve yargılanacaklar. Cebir kullanarak hükümeti bir haberle nasıl ortadan kaldıracağız. Ne biz o kadar güçlüyüz, ne cumhuriyet o kadar zayıf. Biz cebir kullanmadık, cumhuriyeti cebirle ortadan kaldırmayı çalışanları ifşa ettik. Fethullah Gülen'i görmedim, tanımam sadece haberlerim sebebiyle karşılıklı davamız olmuştur. Güçlüler her zaman haklı değildir. Mahkemeniz adalete hiçbir gücün etki edemeyeceğini göstermelidir"

Dündar'ın savunması sırasında söz alan savcı ise, "Aslında bir kopuş izledik" dedi. Bunun üzerine Dündar, "Ne kopuşu?" diye sorunca Savcı, "Daha sonra anlarsın. Bu eylemi yapanların paralel yapı üyesi olduğu tespit edildi. Diğer medya gruplarıyla sizin farkınız var siz algı oluşturuyorsunuz. Yasak kararlarına rağmen hangi saik ve motivasyonla haber yaptınız ?" diye konuştu. Bunun üzerine Dündar, "Anayasayı tanımayan cumhurbaşkanını örnek almış olabilirim. Ortada suç varsa yayın yasağı koyanları da suçlarım. Gazetecilik milli güvenliği yok saymak yargı saygınlığını hiçe saymak hakkını vermez" dedi.

'SİLAHLAR YPG'YE GÖNDERİLSEYDİ VE BUNUN HABER YAPSAYDIM KAHRAMAN OLACAKTIM'

Dündar savunmasını şöyle sürdürdü: "Arapların finansmanıyla silah ticareti yapılmıştır ülkedeki hukuk askıya alınarak MİT'in başka ülkeye silah sokma yetkisi yok. Devlet ne zaman suç işlerse üzerine sır damgası vurur. Hiçbir hakim ve hüküm suçu örtbas edemez. Silahlar YPG'ye gönderilseydi ve haberini yapsaydım, ben kahraman olacaktım, MİT'çiler sanık olacaktı. Suç işleyen Cumhurbaşkanının yargılanmasını istemek suç değildir"

Erdoğan'ın avukatı, "IŞİD'e yardım edildiği algısını oluşturan var mı, kim?" diye sorunca Dündar,"Evet. Recep Tayyip Erdoğan" diye yanıt verdi. Erdoğan'ın avukatı Dündar'a: "Hükümetin uluslar arası mahkemede yargılanabileceğini düşündünüz mü?" diye sordu. Dündar, "Ortada bir suç varsa, suçlunun yargılanmasından neden rahatsız olayım?" diye yanıt verdi.