Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 75’inci yılında anma etkinliği düzenledi.

Anmada konuşan gazeteci Can Dündar, “Ben ne yazık ki Kürtçe bilmiyorum. Az önceki şarkıları anlamadım; ancak o acıyı anlamak için Kürtçe bilmeye, Dersimli olmaya gerek yok. İnsan olmak yeterli o acıyı anlamak için” dedi.

Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde dün akşam gerçekleştirilen anmaya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak,Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar,  HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Dersimli bir annenin dualar eşliğinde “çıra” yakması ile başlayan anma etkinliğinde, Dersim Katliamı’nı anlatan bir sinevizyon gösterildi. Anma etkinliği’nde Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin Zazaca bir konuşma yaptı.

DÜNDAR: AĞLADIKÇA BU DAĞLARI YEŞERTECEĞİZ

Can Dündar ise yaptığı konuşmada, “Ben ne yazık ki Kürtçe bilmiyorum. Az önceki şarkıları anlamadım; ancak o acıyı anlamak için Kürtçe bilmeye, Dersimli olmaya gerek yok. İnsan olmak yeterli o acıyı anlamak için” dedi. Dündar, Ahmet Kaya’nın Ağladıkça şarkısına da vurgu yaparak, “Biz o acılardan bir barış yeşertmek üzereyiz. Acıları unutturmayacağız; ama tekrar yaşanmaması için bir ülke kuracağız. Barışa yürüyeceğiz ve ağladıkça bu dağları yeşerteceğiz” diye konuştu.

KIŞANAK: YÜZLEŞME SÜREKLİ DEVAM ETMELİ

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da, “Dersimin çığlığı hayatımızın her yerine sindi. Dersim bir ağıt. Tepeden tırnağa bir ağıt. Acısı çok büyük, yarası çok derin. Bu acıyı dindirmek için daha çok konuşacağız, yazacağız, yüzleşeceğiz. Ta ki söylenmedik bir söz, anlatılmadık bir anı kalmayıncaya kadar” dedi.

Dersim’in sadece 1938 yılıyla anlaşılmayacağını belirten Kışanak, yüzleşmenin sürekli devam etmesi gerektiğini ifade ederek, “Ta ki Dersim’in kayıp kızları bir bir kapımızı çalıp Zarife, Bese olarak Dersim dağlarına dönene kadar. Zarifeler, Beseler Munzur kıyılarında Zazaca oyun oynayana kadar” ifadelerini kullandı.

Anma Etkinliğinde sanatçılar, Erdoğan Emir, Gûla Maya ve Ferhat Tunç birer dinleti gerçekleştirdi. (Cumhuriyet)