PKK'nin bugün başlayan 'geri çekilmesi' için DTK halka duyarlılık, hükümete de gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yaptı. HPG ise ilk grubun bir haftaya sınırdışında olacağını açıkladı.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) açıklamasında, geri çekilme sürecinin bugün başladığına dikkat çekilerek, "Kürt sorununda barışçıl yöntemlerin esas haline gelmesi açısından çok önemli bir dönemece denk düşmektedir" denildi.

"PROVOKASYONA İZİN VERİLMEMELİ"

Açııklamada, "Gerillaların geri çekilme evresinde herhangi bir çatışma derin kırılmalar yaratacaktır. Bu nedenle bu sürecin olması gerektiği gibi tamamlanması Kürt ve Türk halklarının eşit ve özgür ortak bir yaşam kurması açısından çok kritik bir önem taşımaktadır. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından da bu süreçte provokasyonlara izin verilmemesi gerekmektedir," ifadeleri kullanıldı.

"HALK BİLİNÇLİ BİR TAVIR İÇİNDE OLMALIDIR"

DTK, halka duyarlılık çağrısı yaparken, süreci takip etmek için kurulacak komisyonların önemini de vurguladı ve "Sürecin sekteye uğramaması için halkın bilinçli bir tavır içerisinde olması elzemdir. Yaşanacak en ufak tehlikeye karşı halkın harekete geçmesi gerekmektedir. Halkımızın bu örgütlülük ve bilince sahip olduğu açıktır," diye belirtti. Açıklamada devamla şunlar söylendi:

"DEVLETİN SÜRECE DOĞRU YAKLAŞMASI GEREKMEKTEDİR"

"Sivil toplum kuruluşlarının birçok ilde bu süreci takip etmek için komisyonlar kurması, barışın toplumsal hassasiyetini gösteren bir çalışma olmaktadır. Bu açıdan bu komisyonların her ilde kurulması anlamlı olacaktır. Bu komisyonların aktif bir çalışma temposu içinde olmaları sürecin sağlıklı işlemesi için çok önemli olacağına ve başarılı bir çalışma yürüteceklerine inanıyoruz.

"Devletin de bu sürece doğru yaklaşması gerekmektedir. Olası askeri operasyonlar vb. provokatif yaklaşımlar hem bu süreci riskli kılacak hem de sürecin tamamlanmasını sabote edebilecektir. Bu nedenle devletin yerel temsilcilerinden en üst düzeye kadar bu konuda yetkili olan devlet görevlilerinin sürecin ruhuna uygun hareket etmesi şarttır. Hükümetin de bu konuda gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Çünkü sürecin başarısızlığının sorumluluğu devlette ait olacaktır.

"DTK olarak biz de bu süreci yakından takip edeceğimizi ilan ediyor, bu temelde halkımızı Demokratik Kurtuluşla Özgür Yaşamı İnşa Hamlesine katılmaya, tüm bileşenlerimizi sürecin hassasiyetine uygun davranmaya çağırıyoruz"

“Sürecin sekteye uğramaması için halkın bilinçli bir tavır içerisinde olması elzemdir. Yaşanacak en ufak tehlikeye karşı halkın harekete geçmesi gerekmektedir. Halkımızın bu örgütlülük ve bilince sahip olduğu açıktır.

HPG: İLK GRUP BİR HAFTAYA SINIRDIŞINDA

HPG ise dün yaptığı açıklamada engelleyici doğa koşullarına rağmen geri çekilmenin öngörüldüğü gibi 8 Mayıs'ta başlayacağını açıkladı.

ANF’nin haberine göre, tek taraflı çabaların sürecin başarısına yetmediğini belirten HPG ateşkes kararı ardından baraj ve karakol inşaatlarının hızlandırılmasını provokatif bir girişim olarak değerlendirdi, insansız hava araçlarını uçuşları ve askeri hareketliliğin de geri çekilme sürecini geciktirdiğini söyledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“8 Mayıs 2013 günü itibarıyla başlatacağımız geri çekilme sürecini başarıyla tamamlayıp HPG olarak bu tarihi süreçte Önderliğimizin çözüm çabalarının başarıya ulaşması için üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğiz. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için üzerine büyük bir sorumluluk düşen halkımız, demokratik kamuoyu ve Sivil Toplum Örgütlerinin de süreci yakından takip etmeleri, denetim gücü ve mekanizmaları oluşturarak rol oynamaları büyük önem taşımaktadır.”