Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın, Hasankeyf’te bulunan Darphane Kalesi’nin yıkımına karşı kendini kayalıklara zincirleyerek başlattığı protesto eylemi sürüyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülşen Özer ve Batman delegeleri ile Siirt eski Belediye Başkanı Selim Sadak’ın da aralarında bulunduğu heyet, HDP’li Aslan’a dayanışma ziyaretinde bulundu.

‘ELLE YOK EDİLEMEYEN TARİH DİNAMİTLENİYOR’

Ziyaret sırasında konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Hasankeyf’in önemine değinerek Aslan’ı desteklediklerini söyledi.

Hasankeyf’in 12 bin yıllık tarihinin 50 yıl ömrü olan Ilısu Barajı için ortadan kaldırıldığını ifade eden Güven, “Bir halkın vekili demek, o halkın bütün değerlerini korumak ve halkın içinde bulunduğu duruma dikkat çekmesi gerekiyor. Bir halkın tarihi yok edilmek isteniyor. Bu nasıl bir hukuk, nasıl bir devlet ve nasıl bir zihniyettir. Elle yok edilemeyen tarihi, dinamitleyerek yok etmeye çalışıyorlar” dedi.

UNESCO’YA TEPKİ

UNESCO’nun tarihi yapıların dinamitlerle yıkıma sessiz kaldığını dile getiren Güven; “Tarihi korumakla yükümlü olan ve kendisini sosyal devlet olarak tanımlayan bir devletin yetkililerinin duruma göz yumması kabul edilebilir değil. Türkiye’nin imza koyduğu uluslararası kurumlardan biri UNESCO’dur. UNESCO’nun sessiz kalması, vasfını ortadan kaldırmıştır. UNESCO gibi bir kurumun bir meşruiyeti kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

Aslan’ın eylemine destek vermeyi sürdüreceklerini kaydeden Güven, tarihi kent Hasankeyf’in korunması için duyarlılık çağrısında bulundu.

(Kaynak: Dihaber)