İspanya'da Türkiye'nin talebi ile gözaltına alınan gazeteci yazar Doğan Akhanlı'nın avukatı Ilias Uyar, müvekkilinin Türkiye'ye iade edileceğini düşünmediğini kaydetti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Uyar, söz konusu olayın adli soruşturma amacı değil, Interpol üzerinden yürütülen bir av niteliği taşıdığını savunarak, Merkel'in gazeteci Deniz Yücel'in tutuklanması olayındakinin aksine açık bir şekilde tavır gösterdiği için de memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İspanya'da gözaltına alınan Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı ise Alman televizyonu ARD'ye verdiği demeçte "Avukat değilim, ama bir yazar olarak bir kişinin hala olağanüstü hal uygulanan ve hukuk devletinin ayaklar altına alındığı bir ülkeye iade edilmesinin mümkün olacağını düşünmüyorum. Zira böyle bir ülkede adil bir yargılanma yaşanması beklenemez" şeklide konuştu.

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST

Madrid'de dün çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Akhanlı, bugün ilk kez adli kontrol için iade işlemleri ve terörden sorumlu özel mahkemeye gidip bildirimde bulunacak.

MERKEL’DEN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, pazar günü RTL televizyonunda Akhanlı'nın gözaltına alınması nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'yi uluslararası polis teşkilatı Interpol'ü kötüye kullanmakla suçlamıştı. Merkel, Interpol'ün "bu tür şeyler için" kullanılamayacağını söylemişti.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)