AKP hükümetinin yasaklanmasına rağmen kurulan barikatları aşarak Newroz alanına giren 1 milyona yakın yurttaş, Nevroz'u kutladı. Kürt kimliğinin tanınması, anadilde eğitim ve örgütlenme hakkı gibi Kürtlerin 4 temel talebinin dile getirildiği Diyarbakır Newrozu'nda PKK Lideri Öcalan'a da özgürlük istendi.

 

Polisin sabahın erken saatlerinden itibaren adeta sıkıyönetim uyguladığı Diyarbakır'da yaşanan çatışmaların ardından yaklaşık 1 milyon kişi Newroz alanında bir araya geldi. Kürtlerin 4 temel talebinin dile getirildiği kutlamada, talepler "Statüsüzlüğe karşı Demokratik Özerklik", "Anadilde eğitim", "Kürt kimliğinin anayasal güvenceye alınması", "Örgütlenme hakkı" ve "Öcalan'a özgürlük" şeklinde sıralandı. Kürt siyasetinin "Yeni bir başlangıç" olarak tanımladığı bu yılki kutlamada "Diyalog ve müzakere direniş ile olur" mesajı verdi.

 

İŞTE DİYARBAKIR NEWROZ’UNDAN NOTLAR

* Sabah saatlerinde alınan yoğun polisiye önlemler OHAL'i aratmadı. Newroz Parkı'na giden tüm yollara zırhlı polis araçları, yüzlerce çevik kuvvet ve sivil polis ile barikat kurulurken, kent merkezi üzerinde sık sık helikopterler uçtu. Kent merkezinde de konumlanan çok sayıda çevik kuvvet ve zırhlı polis araçları dikkat çekti. Belediye araçlarının ise çalışmasına valilik kararı ile izin verilmedi.

 

* OHAL görüntüleri ile Newroz'a uyanan Diyarbakırlılar, tüm mahallelerde kepenk açmadı. Sessizliğe bürünen kent, ilerleyen saatlerde binlerce kişinin sokaklara çıkması ile hareketlendi. Yeşil sarı kırmızı flamalar ve yöresel kıyafetleri ile sokağa çıkan binlerce kişi mahallelerde toplandıktan sonra alana doğru yürüyüşe geçti.

 

* Alanın dört bir tarafında polis barikatı ile dolan yurttaşların geçişine izin verilmedi. Şehir merkezine geri dönerek BDP İl binası, Bağlar Kuruçeşme ve Kayapınar Kantar gibi farklı noktalarda toplanan kitle yollarda lastikler yakarak Newroz halayına durdu. Kentin dört bir tarafından dumanlar yükselirken, yer yer patlama sesleri yükseldi.

 

* Sento Caddesi üzerinde yaşanan çatışmalarda müdahale için gelen TOMA aracının üzerindeki PKK yazısı dikkat çekti.

 

* Bağlar İlçesi’nde devriye gezen polis aracından yapılan "Newroz bugün değil, 21'inde izinlidir. Gelin 21'inde kutlayın" şeklindeki anons dikkat çekti. Polis anonsu yurttaşlar tarafından yuhalanırken, gençler de aracı taşladı.

 

* Yaşanan çatışmalarda evlerden eylemcilere limon atılması ile sokaklar limonla doldu. Bazı evlerden de eylemcilere ekmek ve su atıldı.

 

* Diyarbakır'ın Ergani, Silvan, Çınar, Bismil, Lice ile çok sayıda ilçe ve çevre illerden gelen yurttaşlar Diyarbakır girişinde polis tarafından durdurularak geçişlerine izin verilmedi. Polis arabalara da ceza kesti. Polis engeline aldırış etmeyen yurttaşlar yaya olarak şehir merkezine geldi.

 

* Alana girmek isteyen gazetecilere polisin sarı basın kartını sorması dikkat çekti.

 

* Tüm noktalardan toplanmaların ardından kitle tekrar alana doğru yürüyüşe geçti. Urfa yolu ve Bağlar Kuruçeşme tarafından polis barikatına yürüyen on binlere polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale ederken, kitle taşlarla karşılık verdi. Uzun süre süren çatışmaların ardından polis çekilmek zorunda kalırken, yurttaşlar polisin kurduğu bariyerleri lağım suyuna atarak alana doğru yürüyüşe geçti.

 

* Belediye otobüslerinin yasaklanmasına karşı şehir içi ücretli çalışan minibüsçüler, yurttaşları ücretsiz olarak Newroz alanına taşıdı.

 

* Yenihal civarında da kitle ile polis arasında sert çatışmalar yaşanırken, çatışmalar saatlerce devam etti. Polisin buradaki müdahalede gerçek mermi kullanması dikkat çekti.

 

* Alana giren kitlenin bir bölümü, polis müdahalesi ve yasağı protesto etmek için alanın etrafında bekleyen 10'a yakın GSM şirketlerine ait baz istasyonu araçlarını ateşe verdi.

 

* Polis barikatının aşılmasının ardından on binlerce kişi tarlalardan tek sıra halinde Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti.

 

* BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu BDP'li seçilmişler de polis barikatına takıldı. Polis ile tartışan BDP'liler, yaşanan gerginliğin ardından kol kola girerek polis barikatının üzerine yürüdü. BDP'liler barikatı aşarak yüzlerce yurttaş ile alana doğru yürüyüşe geçti.

 

* Bir süre yürüyen BDP'li seçilmişler, ardından BDP otobüsüne binerek alana doğru hareket etti. BDP otobüsünün alana girmesi ile otobüse doğru koşan on binlerce kişi "Kürdistan sizinle gurur duyuyor" sloganları attı. Alanda biriken yüz binlerce kişi nedeniyle alana girmekte zorlanan otobüsün alana girmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

 

* Ses cihazları ve teknik malzemelere el konulması nedeniyle anonslar ve konuşmalar BDP otobüsünden yapıldı.

 

* Her yıl yapılan Newroz kutlamalarında Sağlık Il Müdürlüğü tarafından gönderilen ambulanslar bu yıl gönderilmedi.

 

* Alanda biriken yüz binlerce kişi "Işte Amed işte Newroz" sloganları atarken, alanda en çok atılan slogan ise "Bijî Serok Apo" ve "Newroz'a te piroz be ey Serok Apo" sloganları oldu.

 

* Alanda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz konuşmasının dinletilmesi ile alanda sloganlar çığlığa dönüştü. Öcalan posterleri, PKK ve KCK bayraklarının açıldığı alanda, kitlenin Newroz yasağına yönelik öfkesini sloganları ile dışa vurdu.

 

* Alana giren yurttaşlar sahne, sahne tepesi ve protokol bölümlerini işgal ederken, BDP'li seçilmişler konuşmalarını otobüsten yaptı.

 

* Kürt siyasetçileri tarafından burada yapılan konuşmalarda, Kürtlerin yeni anayasada yer almasını istediği "Statüsüzlüğe karşı Demokratik Özerklik", "Anadilde eğitim", "Kürt kimliğinin anayasal güvenceye alınması", "Örgütlenme hakkı" şeklindeki 4 temel talep ile "Öcalan'a özgürlük" mesajları öne çıktı.

 

* Konuşmaların ardından Türkiye cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tututukluların gönderdiği mesajın okunması alanda uzun süre alkışlandı.

 

* Uzun süre yurttaşların alana akını devam ederken, Diyarbakır'da Newroz kitlesi 1 milyona yaklaştı.

 

* Yapılan konuşmaların ardından 1 milyona yakın kitle "Özgürlük yürüyüşü" ile Yeniköy Mezarlığı üzerinden BDP Il binasına doğru yürüyüşe geçti. Önde BDP otobüsü arkasında askeri düzende yürüyen gençler ve yüz binler, "Bijî Serok Apo" sloganları ile yürüyüdü.

 

* Yürüyüş kolunun Yeniköy Mezarlığı'na gelmesi ile polis BDP otobüsünün önünü zırhlı araç ile keserek, tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahale sırasında plastik mermi kullanıldı.

 

* Müdahaleye taşlarla karşılık veren gençler ile polis arasında yaşanan çatışmanın ardından kitle şehir merkezine dağıldı. Bağlar Sento Caddesi, 5 Nisan Mahallesi ve Cezaevi Üst Köşesi'nde biriken yurttaşlar ile polis arasındaki çatışma burada da devam etti.

 

* Kuruçeşme'de polis gençleri Geterler Petrol'un içine koyarak feci şekilde dövdükten sonra serbest bıraktı.

 

* Şehir merkezinde çıkan çatışmalarda polisin gaz bombalarını evlerin ve iş yerlerinin içine atması dikkat çekti.

 

* Diyarbakır Ofis bölgesi, Bağlar, Kayapınar, Sur başta olmak üzere kentin tamamında esnaflar kepenk açmadı.

 

* Halk Silvan, Bismil, Ergani, Lice ilçelerinden sabahın ilk saatlerinden itibaren kent merkezine akın etmeye başladı. Kent girişinde engellenen vatandaşlar araçlar engellenince, barikatları yürüyerek aştılar. Ama polis yer yer gaz bombalarıyla müdahale etti.

 

* Bismil'de sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen tren Newroz trenine dönüştü.