BDP’nin hükümet adım at kampanyası çerçevesinde bugün Diyarbakır’da yapmak istediği yürüyüşe polis izin vermedi. 

BDP MYK’sının aldığı karar gereği Türkiye’nin birçok kentinde başlatacağı “Hükümet adım at” kampanyası nedeniyle Diyarbakır BDP İl Binası önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Ofis Semtindeki İstasyon Meydanı’na yürümek istedi. 

BDP’lilerin taşıdığı pankartta “Ne eskisi gibi savaş olsun ne de eskisi gibi yaşayacağız” pankartı dikkat çekerken PKK ve KCK flamaları da taşındı. Bu arada Turgut Özal Bulvarı üzerinde Çevik Kuvvet zırhlı araçlarla ve TOMA’larla kalabalığın önünü kesti. Güvenlik şube müdürünün yaptığı anonsta yasa dışı pankart ve flama açarak suç işliyorsunuz, kanunsuz gösterilere itibar etmeyin. Gaz ve tazyikli su kullanacağız. Yaşlılar ve hasta olanlar gruptan ayrılsın. üçüncü ikazdan sonra müdahale edeceğiz” diye anons yaptı.

İkazdan sonra güvenlik şube müdürüyle görüşen BDP il Başkanı Zübeyde Zümrüt, “Yürüyüş iznimiz yoksa oturma eylemi yapacağız. Flamalar yasaksa flamaları kaldırıp öyle yürüyelim” dedi. Güvenlik şube müdürü ise “Siz bize suçu görmeyin diyorsunuz, devletin kuralı vardır. Bu grup yürütülmeyecek, dağıtılacaktır” karşılığını verdi. Daha sonra BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Turgut Özal Bulvarı’nda kalabalığın bulunduğu yerde otobüsten konuşmasına başlarken zırhlı aracın gruba doğru yönelmesi ve gruptakilerin de taşlaması sonucu çatışma çıktı. Gruptakilerden bazıları ses bombası ve havai fişek polise atarken, polis de tazyikli su ve gaz bombasıyla karşılık verdi. Helikopter ise sürekli grubun üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. Çatışmaların ara sokaklarda halen sürdüğü öğrenildi.