Cezaevlerinde PKK'li tutukluların başlattığı ve 63’üncü günü geride bırakan süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine karşı hükümetin duyarsızlığını protesto eden ve ‘talepleri taleplerimizdir’ diyen eylemciler, Diyarbakır'da 19.00-20.00 saatleri arasında ışıkları karartarak tencere tavaya vurdukları eylemlerini bu akşam da gerçekleştirdi.

Polis, kentin birçok semtinde tencere kapakları ve tavalarla sokağa çıkan eylemci gruplara tazyikli su, gaz bombaları ile müdahale etti. Polis, zaman zaman silah da kullandı.

Aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, sanatçı İlkay Akkaya'nın da bulunduğu çok sayıda aydın ve sanatçı ile yüzlerce kişi, Sanat Sokağı'nda bir araya geldi.

"Özgür yaşamın adı: Direnmektir yaşamaktır. Açlık grevinin 63. günü saniyeler ölüme dönmeden sesini yükselt" yazılı siyah pankart açarak sık sık “Biji berxwedana zindanan”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganları atarak yürüyüşe geçen kitleye, barikat kuran polis, uyarıda bulunmadan gaz bombaları ile müdahalede bulundu.  Eylemci grup yürüyüşe devam etti.

Ofis semtine çıkan tüm ara sokakları, AZC Plaza önünü ve DTK binasını abluka altına alan polis, yaklaşık 20 kişiyi göz altına aldı. Ofis Emniyet çevresinde ise bir genç coplarla darp edilerek gözaltına alındı.

Bağlar, Göçmenler Caddesi, Koşuyolu Caddesi, Gevran Caddesi, Huzurevi ve Kuruçeşme gibi birçok noktada polisin tazyikli su, gaz bombaları ile müdahalesine, taşlar ve havai fişeklerle karşılık verildiği öğrenildi. Gençler, Koşuyolu Caddesi üzerinde barikat kurup ateş yakarak yolu trafiğe kapattı. Çatışmalar bazı sokaklarda sürüyor. (anf)