Türkiye’de birçok merkezde “Newroz direniştir, halkların faşizme karşı baharıdır” sloganıyla Newroz kutlamaları yapılıyor.

Diyarbakır’da saat 11.00’de Newroz Parkı’nda başlayacak kutlama için binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alana giriş yapmaya başladı.

Yöresel kıyafetleri ile Newroz alanına yürümeye başlayanlar kendilerine eşlik eden davul zurnalarla Newroz’un ilk halaylarını çekti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır’da okullar da Newroz nedeniyle boş kaldı.

Ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri de okula gitmeyerek gruplar halinde alana yürümeye başladı.

Alanın dört bir yanına Kürtçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde “Newroz pîroz be” yazılı pankartlar asıldı.

Alanda ayrıca “Halkın iradesi gasp edilemez”, “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez”, “Faşizm kaybedecek halklar kazanacak” pankartları yer alıyor.

Müziklerin çalındığı ses sisteminin başında duran polisler, içerisinde “Kürdistan” geçen müziklerin çalınmasına izin vermediği gibi önceden belirlenen şarkıların dışında şarkıların çalınmasını da engelliyor.

Yüzbinlerin alana aktığı kutlama sahneden yapılan “Berwxedan” anonsuna kitle “Jiyane” diyerek karşılık veriyor.

AÇILIŞ YAPILDI: KAZANACAĞIZ

Açılış konuşmasını HDP İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un önemine değinerek, Newroz’un yeni yaşamın çağrıcısı olduğunu ifade ederek, tüm Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, ne olursa olsun Kürt halkının kazanacağını söyledi.

Kutlama sanatçı Helim Ömeri’nin seslendirdiği parçalarla devam ediyor.

DÖRT BİR YANDAN KONUKLAR BULUŞTU

Tüm konuklar alana otobüsle gelerek, protokoldeki yerini aldı. Cizre’de yaşamını yitiren Mehmet Tunç’un ailesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşamını yitiren Ferhat Kurtay’ın ailesi başta olmak üzere “sokağa çıkma yasakları” ve çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren birçok HPG’linin ailesi de katıldı.

DTK Eş Genel Başkanı Bedran Öztürk, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DBP Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Goran hareketinden Kwestan Abdullah ve Dr. Yousif Mohammed Sadıq, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, SYKP Eş Genel Tülay Hatimoğulları, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tumuku, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ÖDP, ESP, KESK, ÖSP, DDKD, HAK-PAR gibi siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve Federal Kürdistan Bölgesi ile Avrupa’dan çok sayıda temsilci protokolde yerini aldı.