Diyarbakır’ın Sur ilçesi Karabaş köyünde seçim gözlemcisi olan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinden oluşan bir heyet engelleme ile karşılaştı.

AKP milletvekili adayı Şafak Yontürk’ün akrabaları olduğu öğrenilen bir grup, heyetin gözlem yapmasını engelledi. Heyet köyden kovulurken araç şoförü darp edildi.

Çermik’te de AKP milletvekili adayı Beran Çelik Avrupa’dan gelen gözlemci grubuna saldırdı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde de Federal Kürdistan’dan gelen 3 gözlemci ve bir tercüman gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Organize Sanayi İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. 

Batman kent merkezinde de hiçbir okula Almanya heyetinin girmesine izin verilmiyor. Batman Sason-Kozluk bölgesine giden Almanya heyetinin şoförü gözaltına alındı. 

AP HEYETİ: BÖYLE GÖRÜNTÜ DÜNYADA YOK

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) seçimleri izlemek için gelen heyette yer alan Martina Michels, gördükleri karşısında şaşkın olduğunu belirterek, Diyarbakır'da demokrasinin yok olduğunu söyledi. Polislerin bu şekilde okullarda bulunmasının seçimleri her türlü provokasyona açık hale getirdiğine dikkat çeken Michels, "Burada yaşananlar hiçbir demokrasi kriterine uygun değildir. Bu kesinlikle demokrasiye sığmayan bir görüntüdür. Bu şekilde militarist bir atmosferi dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Gerçekten inanılmaz bir görüntü var burada" dedi.

Heyette yer alan Josu Juarıstı Abaunz ise, polisin hem okulların içinde hem de dışında olduğunu ve bunun kabul edilmez olduğunu söyleyerek, gözlemlerini Avrupa Parlamentosu'na taşıyacaklarını belirtti.