KURDÎ-DER ve Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi öncülüğünde 21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında, "Zimanê me rûmeta me ye" şiarı ile anadilde eğitimin önündeki engellemelerin kaldırılması amacıyla İstasyon Meydanı'nda miting düzenledi.

7'den 70'e yüzlerce kişinin katıldığı mitingde alanına polisin panzerle ezerek öldürdüğü Şahin Öner'in posteri asıldı; Paris'te 9 Ocak günü suikast sonucu öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşındı.

KÜRT HALKI İÇİN ANADİLİN ÖNEMİ

Mitingin açılış konuşmasını Eğitim-Sen Amed Şube Başkanı Kasım Birtek yaptı. Kürt halkı için anadilin önemine değinen Birtek, "Kürtler yüzyıllardır yok olmayla karşı karşıyadır. İktidarlar, devletler Kürtleri kalbinin orta yerinden 4 parçaya bölmüşlerdir. Bu yüzden Kürtler için anadil daha büyük bir öneme sahiptir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana tek dil, tek devlet cümlesi kuruluyor ve 1924 den bu yana devam ediyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Tek dili kabul etmeyenler çekip gitsin" yönündeki söylemlerine yanıt veren Birtek, "Sen hangi yetki, hangi cüretle kimi kimin ülkesinden kovuyorsun?" diye sordu. Birtek "Sayın başbakanın idrak edemediği bir şey var; Kürtler artık 1946'ın Kürtleri değildir. Ortadoğu'da ve dünyada tüm insanlığa perspektif sunabilecek düşünce sistemine sahiptir. Sömürüsüz bir dünya için güçlü bir dünya felsefemiz vardır," dedi.

AKP Hükümeti'nin anadilde eğitimin ülkeyi böleceği yönündeki iddialarını eleştiren Birtek, "AKP, manevra yapmakta oldukça usta ve başarılıdır. Kürtler kendi anadilleriyle yayın yapan televizyonları kurduklarında onların etkisizleştirmek için TRT Şeş'i kurdular. Kürtleri etkisizleştirmek için yapılan uygulamalar Kürtlere hakaretten başka bir şey değildir. Kürtlerle oyun oynamayı bırakın. Bu toplumun en kadim halklarından olan Kürtler, ilkokuldan üniversiteye kadar kendi anadillerinde eğitim görmek istiyorlar," dedi.

KURDÎ-DER Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Zazaki ve Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürt halkının yüzyıllardır dili, kimliği ve kültürü için verdiği mücadelede ödediği ağır bedelleri hatırlatarak, anadilde eğitimin önemine dikkat çekti.

"DİLİMİZ DİCLE'DİR, DİLİMİZ FIRAT'TIR, DİLİMİZ REBER APO'DUR"

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise, Ortadoğu ve Kürdistan'da binlerce rengin olduğunu ifade ederek "Küresel emperyalizmin baskı sonucu bu diller yok olmaya mahkum ediliyor. Kürt dili Ortadoğu dilleri arasında önemli bir yerdedir" dedi. Bitlis'te 1990'lı yıllarda devletin yasakçı politikaları karşısında Kürt halkının maruz kaldığı uygulamaları hatırlattı. Zenderlioğlu, "Dilimiz Dicle'dir, dilimiz Fırat'tır, dilimiz Reber Apo'dur" diyerek sözlerini tamamladı.