Mehmet Boran /  Agos

Londra merkezli Gomidas Enstitüsü, Avrupa Ermeni Konseyi ve Paris’ten Collectif Van’ın da desteklediği, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Nor Zartonk, Turabdin Süryanileri Platformu, Yüzleşme Platformu ve Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın bir araya gelerek oluşturduğu girişim, 24 Nisan’da düzenlenecek soykırımı anma etkinlikleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Girişim adına basın açıklamasını okuyan  İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin Soykırımın tanınması ve inkârla mücadelenin, ne 24 Nisan 2015’te, ne de 31 Aralık 2015’te sona ereceğini ifade etti,‘’Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türkiye toplumunun resmi ideolojiyle beslenmiş çoğunluğu suçu kabullenmedikçe, geri gelmez, yerine yenisi konulmaz kayıpların telafisi için adımlar atmadıkça bizler, Küçük Asya’nın soykırım kurbanları ve onların, kimi dünyanın dört bir yanına dağılmış, kimi inkâr sonucu soykırım koşullarında yaşamaya devam eden nesilleri için adalet arayışımıza devam edeceğiz.’’ dedi.

24 Nisan’daki somut talebin  “soykırımı tanı, af dile, tazmin ve telafi et” olacağını dile getiren girişim, Ermeni aydınların hapsedildiği, bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan binanın önünden başlayarak aydınların sürgüne yollandığı Haydarpaşa Garı’na gidecek.

Anmanın ardından zorunlu askerliği sırasında öldürülen Sevag Balıkçı’nın mezarını ziyaret edip, akşam saatlerinde Taksim’de yürüyüş yapacak.

BEYAZIT MEYDANI ANMASI

İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un konuğu olarak İstanbul’a gelecek olan Avrupa Ermeni Konseyi (Armenian Council of Europe) temsilcileri yine 24 Nisan günü saat 10.00’da Beyazıt meydanında bir anma düzenleyecekler. 15 Haziran 1915’te asılarak idam edilen 20 Hınçak Partisi lider ve üyelerinin anılacağı bu etkinliğe İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyeleri de bulunacak.

DİYARBAKIR’DA ERMENİ VE SÜRYANİ KURBANLAR ANILACAK

Eşzamanlı olarak Diyarbakır’da ise, Surp Sarkis Kilisesi kalıntılarında, 1915 kurbanlarının çocukları ve torunları ile birlikte Ermeni ve Süryani kurbanları anılacak. Öğleden sonra, İHD, Diyarbakır Barosu, Zan Vakfı, Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi’nin desteğinde, Kürt, Ermeni ve Süryani konuşmacıların söz alacakları, açık havada geniş katılımlı bir anma düzenlenmesi planlanıyor. Akşam saatlerinde ise anmayı düzenleyen kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla bir basın toplantısı yapılacak.