Mustafa Doğan - ANF

 

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, aralarında asker, polis, korucunun da bulunduğu timlerden oluşan 1700 kişilik bir karma ordunun PKK'nin 3 ilçe ve 15 köyde ektiği esrar tarlalarına operasyon düzenlediğini açıkladı. Ancak ilginç olun durum, ANF 3 yıldan fazla bir süredir Lice-Kulp-Hani-Kocaköy kırsalında esrar ekiminin korucu ve asker gözetiminde belli bir pay karşılığında ekildiğini yazıyordu. Bu konuda ajansın arşivinde onlarca haber var.

 

ANF en son 28 Haziran tarihinde 'Diyarbakır'da esrar hasadı başladı' manşet haberiyle yine esrar ekimine dikkat çekmiş ve esrar hammaddesi olan Hint Keneviri hasadının başladığını duyurmuştu.

 

Diyarbakır başta olmak üzere, çatışmalar ve boşaltılan binlerce köy nedeniyle, anılan bölgeler zaman zaman asker ve korucu gözetiminde yapılan esrar ekiminde her yıl onmilyonlarca rant sağlanıyor.

 

Diyarbakır'ın Lice-Kulp-Hani-Kocaköy ilçeleri kırsalında her yıl binlerce dönüm araziye ekilen esrarı yoldan geçerken görmeniz mümkün.

 

Mart ayında ekimi yapılan esrar, 70-80 santimetreye ulaşınca Haziran ayı sonuna doğru hasadı yapılmaya başlanıyor.

 

ANF, 28 Haziran günü yayınladığı haberde Lice-Kulp karayolu üzerinden geçen araçlardan bile çıplak gözle görülebilen esrar hasadının yapıldığını fotoğraflamış ve hasadın başladığını duyurmuştu.

 

ANF'nin yıllardır duyurduğu esrar tarlaları ve kent merkezinde esrar satışı konusunda şimdiye kadar herhangi bir yasal işlem yapılmadı.

 

En son bugün Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak basına yaptığı açıklamada, son yılların en büyük operasyonunun başlatıldığını duyurdu.

 

Vali Toprak, ekilen esrar tarlalarının PKK'ye ait olduğunu iddia ederek, "Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı koordinesinde sağlanan güvenlik çemberinde, Jandarma Bölge Komutanlığı koordinesinde 31 Jandarma Özel Harekat ve Komando Timi, 7 Polis Özel Harekat Timi ve 17 Geçici Köy Korucusu Operasyon Timi ile İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün başta Narkotik ve Kaçakçılık olmak üzere Güvenlik, Terör ve İstihbarat birimlerinin görevlileri ve ilgili İlçe Jandarma Personellerinin katılımı ile oluşturulan uyuşturucu kenevir alanlarının imhasına yönelik uyuşturucu imha ekiplerinin katıldığını belirterek, "Operasyona toplam 55 Tim, 2 Jandarma Skorsky Helikopteri, 2 Polis Skorsky Helikopteri, 10 Jandarma Kobra Zırhlı Aracı, 6 Emniyet Kobra zırhlı aracı ile diğer zırhlı araçlar katılıyor. Bölücü terör örgütünün uyuşturucu ektirdiği ve etkilediği alanlarda Jandarma Bölge Komutanlığı koordinesinde bir taraftan terör örgütüne yönelik arama tarama faaliyeti gerçekleştirilirken, güvenliği alınan bölgelerde yaklaşık bin 700 Personelin katılımıyla başlatılan terör bağlantılı uyuşturucu operasyonu 3 ilçe ve 15 köyde devam etmektedir" dedi.

 

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede esrar ekimi Mart ayında başlar ve Haziran ayı sonunda ekilen esrar hammaddesi Hint Keneviri araziden toplanır. Toplanan esrarın bir kısmı toprak altına gömülür, büyük çoğunluğu ise kent merkezlerine gönderilir.

 

Esrar tarlalarına Temmuz sonuna doğru operasyon çekmeniz bir şey ifade etmez. Bölgede nohut-mercimek-buğdayın hasadı bile Haziran ortasında yapıldı. Esrarın hasadı ise Haziran ortası ve sonuna doğru yapılıyor.

 

VALİYE SORULAR

Vali Toprak'ın "Tarihin en büyük operasyonu" diye lanse ettiği operasyon aslında, hasat yapılmış esrar tarlalarına yönelik yapılıyor. Atı alan Üsküdar’ı geçmiş anlayacağınız.

 

Mademki, esrar ekilen araziler PKK'nin idi veya PKK'nin kontrol ettiği bölgelerde idi, neden esrar henüz tarlada iken, hasadı yapılmadan operasyon yapmadınız?

 

Şu an böbürlenerek "1700 güvenlik personeli, zırhlı araç ve helikopterle operasyon yapılıyor" demek, büyük bir çarpıtmadan ibaret.

 

Korucu ve askerlerin bilgisi ve izni dahilinde yapılan esrar şu anda tarlada değil.