Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde, kalmaya devam eden yurttaşların çıkmaları için bugün 1,5 saat süreyle açılan koridordan çıkan olmadı.

Güvenlik güçleri tarafından yapılan Türkçe ve Kürtç anonslarda, “Sizlere sunulan bu fırsatı değerlendirmenizi öneriyoruz" denildi.

Diyarbakır’da biraraya gelen aydın, sanatçı ve sivil toplum örgütleri sivillerin tahliye edilmesi için sokağa çıkma yasağına 24 saat ara verilmesi çağrısında bulundu.

VALİLİK: SUR’DAN ÇIKAN OLMADI

Diyarbakır Valiliği, bugün koridor açılan Sur İlçesi’nden hiç kimsenin çıkış yapmadığını açıkladı. Valilikten konu ile ilgili yapıyan açıklama şöyle:

"Sur İlçesi’nde sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde var olduğu iddia edilen sivillerin tahliyesi edilebilmesi ve bölgedeki BTÖ mensuplarının teslim olması için 17, 18, 19, 23 Şubat 2016 tarihlerinde saat 16.00 ile 17.00 saatleri arasında güvenlik koridoru açılmasına rağmen sadece 19.02.2016 Cuma günü sivil olduğu iddia edilen 6 vatandaşımız güvenlik güçlerimize ulaşmış ve 3 BTÖ mensubu teslim olmuştur.

Geçen 4 gün boyunca güvenlik koridoru açılmasına rağmen halen sokağa çıkma yasağı olan mahallerde sivil vatandaşların kaldığının iddia edilmesi üzerine 24.02.2016 Çarşamba günü saat 15.30 ile 17.00 saatleri arasında tekrar güvenlik koridoru oluşturulmuş ve basın duyuru ile bu durum bir gün öncesinden gerek yazılı ve görsel basında gerekse operasyon bölgesinde 8 ayrı noktada sabah saatlerinden itibaren hoparlörler ile duyurulmuştur. Ancak söz konusu bölgeden çıkan sivil vatandaşımız veya BTÖ mensubu olmamıştır.

Operasyon bölgesinde defalarca güvenlik koridoru açılmasına rağmen söz konusu bölgeden yukarıda sayılanlar dışında çıkan kimse olmamıştır. Bu durum bölgede mağdur sivillerin olduğu iddiasının şüpheyle karşılanmasına ve söz konusu

iddiaların samimiyetinin sorgulanmasına neden olmaktadır.  Operasyon bölgesinde var olduğu iddia edilen sivillerin operasyon bölgesinden çıkması ve BTÖ mensuplarının teslim olmasına yönelik anonslara güvenlik birimlerimizce belirli aralıklar ile devam edilmektedir. Bu çağrılara cevap verilmesi durumunda tespit edilen sivillerin güvenli bölgeye tahliyesi için ilgili birimlerimizce her türlü kolaylık sağlanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."