Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Avrupa’nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü’ne layık görüldü. Ödül verilme gerekçesi olarak kilisenin restorasyonunda yerel yönetim ve yöre halkının dayanışması gösterildi.

Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra, Avrupa’nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra 2015 Ödüllerini kazananları bugün açıkladı.

Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü, koruma, araştırma ve sayısallaştırma, özel hizmet ve öğretimle farkındalık arttırma olmak üzere dört farklı kategoride kültürel miras özelliği olan eserlere ve projelere veriliyor.

2002 yılından beri verilen ödüle bu sene 29 ülkeden, 263 kişi ve organizasyon başvurdu.

Agos’ta yer alan habere göre, başvuranlar arasında bulunan Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi ‘koruma’ kategorisinde ödüle değer bulundu.

Ödül komitesi, ödülün Surp Giragos’a verilme gerekçesi olarak, kilise restorasyonunda yerel yönetim, yöre halkı ve Ermeni toplumunun katkısını gösterdi:

“Bu bölgede Ermenilerin ana kilisesinin cemaatinin buradan gitmesinden sonra restore edilmesi için harcanan çaba, kent ve kentliler için önemli bir uzlaştırma hareketi olmuştur. Proje, çatı, çan kulesi ve iç döşeme malzemeleri başta olmak üzere, kayıp elemanlarının yeniden inşa edilmesi için eski belgeler üzerinde yapılan geniş bir araştırma sonucunda geliştirimiştir.

Ermeni Cemaati’nin eserin restorasyona katılımı da yöre halkı arasında barış ve toplumsal bütünleşmenin gelişmesinde çok büyük bir katkı sağlamıştır ve tüm dünyadan Ermeni ziyaretçileri buraya çekmektedir.”