Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç Komisyonu ile DİAYDER tarafından düzenlenen ‘Kutlu Doğum Haftası’ Newroz alanında kutlandı. Alanda Newroz’da olduğu gibi temel dilek ‘barış’ oldu.

Binlerce kişinin katıldığı ve BDP’nin de desteklediği kutlamada kadınlar okunan Kürtçe mevlitlerle gözyaşı dökerken,  yapılan dualarda ise savaşların son bulması, barış ve kardeşlik istendi.

Kutlamaya Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, DİAY-DER Başkanı Zait Çiftkuran, yazar Ayhan Bilgen’in yanı sıra çeşitli kentlerden gelen Kürt din alimleri katıldı.

Alandaki Platforma Kürtçe ve Türkçe "İslamiyet Adalettir, İslamiyet barıştır, İslamiyet hoşgörüdür, İslamiyet kardeşliktir", "Zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır", “Zulme karşı mazlumun yanında yerinizi alınız", "Hz Muhammed Mekke'de direniş, Medine'de Adalet, Hudeybiye'de Barıştır", "Hz. Muhammed'in doğuşu kutlu olsun" yazıları ve pankartları asıldı.

Kadınlar ve erkeklerin ayrı ayrı saf tuttuğu alanda bazı kadınlar aşırı sıcaklardan dolayı sarı, kırmızı yeşil flamaların bulunduğu şemsiyeler açtı. Kutlamaya katılan bazı ailelerin ise piknik yaptığı ve kadınların açık alanda namaz kıldığı gözlendi.

“ANALARIN GÖZYAŞI DÖKMEMESİ İÇİN DUALARIMIZI KABUL ET"

Yaklaşık 2 saat süren Kürtçe mevlitten sonra toplu halde dua edildi. Kürtçe yapılan duada,  "Allah'ım bizim de bir isteğimiz var. Bizi zordan, zulümlerden, katliamlardan kurtar. Bilmezlikten, hoş olmayan şeylerden bizi uzak tut. Özgürlük, başarı, birlik, beraberlik bize ver. Kürt halkını kendi arasında kardeş savaşı vermekten uzak tut. Ortadoğu'daki Türkler, Farslar, ve Araplar da Müslüman. Aralarındaki hoşnutsuzluk varsa gider. İmha, dil inkarı, zorbalık ve zulüm varsa bunu kaldır. Kötü niyetlilerin tövbe etmesini sağla ve tövbelerini kabul et. Barışçı bir toplum kurmayı bize nasip et. Ölümlerin son bulması anaların gözyaşı dökmemesi için dualarımızı kabul et" denildi.

Kuran’ı Kerim ve ilahilerin okunmasından sonra platforma çıkan DTK Genel Başkanı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Hz. Muhammed’in doğumunu bütün halklara kutlu ediyoruz. Biz çok iyi biliyoruz ki bütün dinler, bütün inançlar insanlar için çok önemlidir. Bütün dinler rehberlik yapmıştır. Ancak İslamiyet, birlik, eşitlik,  adaleti getirmiştir. Kuran’da zulme karşı, güzel ahlak için çok şey vardır. Kuranı Kerim en başta Habil ve Kabil’den bahis etmiştir. Kardeşlerin birbirini öldürmesini eleştirmiştir.  Hz Musa halkının özgürlüğü için büyük bir direniş sergilemiştir. Bugün görüyoruz İslamiyet’te kardeşlik ve doğruluk vardır. Hz. Muhammed, Mekke’den Medine’ye gittiğinde ezanlar okumuştur. Bilal’i Habeşi siyah biri, İslam adına bütün İslam halkını namaza davet emiştir. Bu çok önemli bir örnek ve mesajdır. Siyah ve Beyaz aynıdır demiştir. Kuran’da yine bir ayette Allah demişti ki 'Ben bütün insanları, ulusları, dilleri, kabile, aşiretleri ayrı ayrı yarattım ki kendilerini tanısınlar, haklarını tanısınlar, birbirlerine destek versinler. Bunlar toplum yaşamı için çok önemli şeylerdir."

Medine Sözleşmesi'ne de dikkat çeken Türk, “Herkes eğer inancında, dilinde, yaşamında hürdür. Herkes birbirine önem vermelidir. Biz bunları görüyoruz. Allah ne kadar insanlara kıymet vermiştir insan yaşamına biliyoruz. Allah hiçbir zaman sadece Müslümanlar dememiştir ey insanlar demiştir. Hz. Muhammed şunu diyor. Zulme karşı sessiz kalmayın diyor. Bir gün bir mümin sormuş ona ya Resul Allah biri malımı elimden almak istiyor. Hz Muhammed demiş ki diren, buna karşı çık, izin verme demiştir. Biz ulusumuza, halkımıza, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Biz sahip çıkmazsak  dindar değiliz ve Resul Allah’ın demek ki yolundan gitmiyoruz.

İslam’daki bir sünnette zulme karşı çıkmalıyız. Bugün de Kürt halkı İslamiyeti yaşamında büyütüyor. Bizim inancımız herkesten fazladır. Kendilerine Müslüman diyen ve din yolundan gidenler Kürtleri inkar ediyorlar ve Kürt haklarını tanımıyorlar. Bu Allah’ın yoluna karşı bir şeydir. Çok iyi bilmeliyiz ki, özgürlük mücadelesi sünnettir. Özgürlük mücadelesi Kuranı kerim’in yolundadır. Kuranı Kerim’de bize bunu emretmiştir.

Hz. Muhammed’in doğumunu kutluyoruz. Bütün Kürdistan, 4 parça Kürdistan ve bütün İslam alemine kutlu olsun diyoruz” diye konuştu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise Hz. Muhammed'in yaşamı süresince barışa çok büyük önem verdiğini anlattı.

Çözüm süreciyle sağlanan barışın değerinin halk tarafından anlaşıldığını ve doya doya teneffüs edildiğini vurgulayan Yıldırım, "Bu 1 yıllık barış sürecini sağlayan herkesi selamlıyorum. Kim olursa olsun ister başbakan, ister hükümet, BDP ve diğerleri hepsini canı gönülden alkışlıyorum" diye konuştu. (anf, haberler.com)