Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından, cezaevlerinde başlatılan ve 53. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla İstasyon Meydanı'nda yapılmak istenen "Özgür yaşam için vicdan buluşması" mitingi Valilik tarafından yasaklandı. Eylemin yapılmaması için Batman, Urfa, Mardin, Elazığ ve birçok çevre il ve ilçelerden getirilen polisler, özellikle BDP Diyarbakır İl binası çevresi ile Batıkent Meydanı çevresinde olağanüstü önlemler aldı. Bağlar semti bölgesinde ise polis helikopterinin sürekli uçuş yaptığı gözlendi.

ÇOK SAYIDA POLİS TAKVİYESİ YAPILDI

Sabah saatlerinde Batıkent Meydanı'na yakın sokaklara zırhlı araçlarla giren polisler, halka mitinge katılmamaları ve toplanmamaları yönünde uyarılarda bulunarak, toplanılması durumunda müdahale edecekleri uyarısında bulundu.

BDP İl binasında ise çok sayıda kişi yapılacak basın açıklaması için toplandı. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu Batıkent Meydanı'na doğru yürüyen kitleye polis izin vermezken, yer yer gerginlikler yaşandığı bildirildi.

MİLLETVEKİLLERİ OTURMA EYLEMİ YAPTI

Aralarında BDP milletvekilleri Altan Tan, Ayla Akat, Sırrı Süreya Önder, Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in bulunduğu çok sayıda kişi Batıkent Meydanı'nda oturma eylemine geçti.

Oturma eyleminin ardından BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP milletvekilleri ile belediye başkanları Batıkent Meydanı'ndan Diyarbakır Valiliği'nin makamına gitti.

Milletvekilleri ve belediye başkanları Valilik bahçesinde oturma yaparken, Demirtaş mitinge izin vermeyen Vali ile ilgili basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

POLİS HDK SÖZCÜSÜNÜN BURNUNU KIRDI

Valilik önünde yaşanan gerginlik sırasında polisler, milletvekilleri, belediye başkanlarının aralarında olduğu gruba müdahale etti. Müdahale sırasında HDK Diyarbakır Sözcüsü Hüseyin Bardakçı'nın burnu polisler tarafından kırıldı. Valilik önündeki gerginlik devam ederken, valilik çevresinde ise çok sayıda zırhlı araç bekletiliyor.

ÇATIŞMALAR ARA SOKAKLARA TAŞINDI

Batıkent Meydanı'na çıkan ara sokaklarda ise polislerin, gaz bombası ve tazyikli suyla eylemcilere müdahale ettiği bildirilirken, polis müdahalesi sonrasında eylemcilerin Bağlar ilçesine dağıldığı ve çatışmaların ara sokaklarda devam ettiği öğrenildi.

Polisin gaz bombalı, tazyikli su ile müdahalesine eylemciler, taş, molotofkokteyli ve ses bombaları ile karşılık veriyor.

Bağlar'da yaşanan çatışmalarda şu ana kadar en az 3 kişinin polisler tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Batıkent Meydanı yakınında bulunan Kulplular Yasevi'ne polisler tarafından tazyikli su sıkıldı. Bu durumu tepki gösteren halk ile polisler arasında da gerginlik yaşandı. (anf)